Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 88
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 1
Populizm ve Liberal Demokrasi Rejimi Arasındaki Çelişki: Avrupalılaşma Sürecinde Bulgaristan Örneği
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Mevcut siyasi düzenlerin halkı değil az sayıdaki siyasi ve ekonomik elitlerin çıkarlarını güvence altına almak için inşa edildiğini ve kendilerini ise halkın gerçek temsilcileri oldukları iddiası ile sunan popülist siyaset, çoğulculuk ilkesinden ziyade çoğunluk ilkesi üzerinde durarak, liberal demokrasi rejiminin azınlık gruplarının haklarını teminat altına alan çoğulculuk ilkesinin yerleşmesine engel teşkil edebilirler. Bu sebeple, eklektik olarak popülist ideolojiyi benimseyen siyasi partiler demokratikleşme sürecini deneyimleyen ülkelerde, söz konusu sürecin yavaşlamasına ve hatta gerilemesine yol açabilirler. Özellikle son 10 yıl içerisinde siyasi partiler üzerine yapılan çalışmalar Populizm kavramını, çeşitli Avrupa ülkelerinde seçmen destekleri artma eğiliminde olan ve tek-kültürlü toplum yapısını savunan radikal sağ partiler ile özdeşleştirmektedir. Radikal sağ partilerin ülke toplumundaki çoğunluğun ya da “öz grubun” kültürüne bina edilmiş tek-kültürlü bir toplumsal yapıyı savunması, benimsedikleri popülist ideoloji ile birlikte ele alındığı zaman, bu ülkede yaşayan azınlık grupların ekonomik, siyasi ve sosyal haklarında zayıflamaya sebep olmaları muhtemeldir. Dahası, radikal sağın artan seçmen desteğini engellemek amacı ile parti sistemi içerisinde yer alan diğer ana akım partiler, radikal sağa oy veren seçmene hitap edebilmek amacı ile, parti sistemini tek-kültürlü toplum yapısını savunan radikal sağ politikalara doğru kaydırarak bu politikaların meşru hale gelmesine yol açabilirler. Bu çalışma, 2000li yıların ilk 10 senesi içerisinde, Avrupa Birliği kural ve normlarına uyma süreci olarak tanımlanan Avrupalılaşma Sürecini deneyimleyen Bulgaristan ülkesinin siyasi parti sisteminde önemli aktörler olarak ortaya çıkan radikal sağ partilerin, popülist ideolojiyi benimseyerek, ülkenin deneyimlediği demokratikleşme sürecine nasıl etki ettiğini tartışmayı amaçlamaktadır. Ülke siyasi partileri arasında radikal sağ partiler kümesinin üyeleri olarak tanımlanabilecek olan ATAKA ve Bulgaristan Kurtuluşu için Ulusal Cephe partilerinin politikaları tartışılacak ve bu partilerin ülkedeki demokratik sistemin azınlık hakları bakımından işleyişine etkisinin niteliğsi üzerinde değerlendirme yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)