Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 142
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Meb Yayınları (2017) 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabında Yer Alan Yazma Öğrenme Alanına İlişkin Etkinliklerin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’ne Göre Değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

5. Sınıf MEB Yayınları (2017) Türkçe Ders Kitabında yer alan yazma öğrenme alanına ilişkin etkinliklerin Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’ne göre değerlendirilerek bilişsel süreç boyutunun hangi basamağında yer aldığının belirlemesinin hedeflendiği bu araştırmada, elde edilen bulgular ışığında mevcut durum betimlenerek yorumlanmıştır. Araştırmada veri olarak kullanılan MEB Yayınları (2017 ) 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabında yer alan yazma öğrenme alanına ilişkin etkinliklerin değerlendirilmesinde nitel araştırma yöntemlerinden, betimsel analiz modeli benimsenmiş, bu nedenle belge tarama (doküman analizi) tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, kapsamında frekans ve yüzde hesaplamaları ile analiz edilmiş, güvenirliğin sağlanması için uzman görüşü ile desteklenerek değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre, Ortaokul 5. sınıf düzeyindeki TDK ‘de bulunan 50 etkinliğin Yazma öğrenme alanında bilişsel beceri basamaklarına dâhil olan; %2 hatırlama basamağı, %2 anlama basamağı , %4 çözümleme basamağı; %16 değerlendirme basamağı, %76 yaratma basamağı etkinliği yer almaktadır. Alt düzey bilişsel beceri basamakları (hatırlama, anlama, uygulama) ile üst düzey bilişsel beceri basamakları (çözümleme, değerlendirme, yaratma) açısından incelendiğinde; Alt düzey bilişsel beceri basamaklarına dâhil olan etkinlik düzeyinin %4; üst düzey bilişsel beceri basamaklarına dâhil olan etkinlik düzeyinin %96 olduğu tespit edilmiştir. Ders kitabında yer alan, dilin üst düzey kullanım alanlarından biri olan yazma becerisine ait etkinliklerin bilişsel süreç boyutu açısından üst düzey bilişsel becerileri ölçen etkinlikler ağırlıklı olması beklenmektedir. Bu nedenle yapılan araştırma sonucuna göre, “yaratma” basamağındaki yazma öğrenme alanına ilişkin etkinliklere 5. sınıf düzeyine uygun ve çeşitlilikte etkinliklere yer verilmesi yazma becerisini yeterli düzeyde geliştirmek için daha etkili olacağı düşünülmektedir. Bu incelemenin ve tespitler sonucundaki önerilerin alan öğretmenlerine ve alan ders kitabı hazırlayacak yazarlara fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi