Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 4
Hemşirelerin Sosyal İyilik Düzeylerini Etkileyen Faktörler
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç : Magaletta ve Oliver’e (1999) göre; yüksek düzeyde öz yeterliliğin ruhsal anlamda iyilik halini belirlediği saptanmıştır. İyi ve sağlıklı olmak kavramının, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Dünya Sağlık Örgütü tarafından kapsamı genişletilmiştir. 1940’lardan önce iyi ve sağlıklı olmak, “herhangi bir hastalık belirtisine sahip olmamak” olarak tanımlanmaktayken, 1947’den itibaren, “yalnız hastalık ve sakatlığın olmaması durumu” olarak değil, “kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam anlamıyla sağlıklı/ tam bir iyi olma hali” olarak yeniden tanımlanmıştır. Bu yeni sağlık tanımının getirilmiş olması yalnızca kavramsal bir değişim değil, aynı zamanda bir paradigma değişimi olarak da kabul edilmektedir. Buradaki en önemli nokta; bu yeni sağlık tanımıyla beraber içinin doldurulması beklenen “iyi olma hali” (wellbeing) kavramıdır. Öznel iyi olmada; bireysel farklılıklar, beklentiler, yaşam doyumu, üretkenlik, anlam arayışı gibi değişkenler söz konusudur. Bu çalışma hemşirelerin sosyal iyilik düzeylerini etkileyen değişkenlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesi, Muş ilinde çalışan Ocak -Şubat 2018 tarihleri arasında çalışmayı kabul eden (N-298) 252 hemşire oluşturmuştur. Veri toplamada “Hemşirelerin sosyo- demografik özelliklerine ait sorular ”, “Hemşireler İçin Sosyal İyilik Hali Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul onayı ve kurum izni alındıktan sonra hemşirelere açıklamalar yapılarak gönüllülük esasına göre veriler toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde frekans ve yüzdelik hesaplama, verilerin dağılımı, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda; hemşirelerin cinsiyetleri, maddi durumları ve medeni durumları ile sosyal iyi olma puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır(p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada, medeni durum ve cinsiyet değişkenlerin sosyal iyilik hallerini etkilediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi