Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 79
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 4
Bilimsel Yaratıcılığın Geliştirilmesi: Argümantasyon Temelli Öğrenme
2018
Dergi:  
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

BİLİMSEL YARATICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ: ARGÜMANTASYON TEMELLİ ÖĞRENME Cennet Uçar : Milli Eğitim Bakanlığı,Atatürk Ortaokulu; Fen bilimleri Öğretmeni Antalya/Alanya Huriye Deniş Çeliker: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Burdur Bu çalışmanın amacı fen derslerinde argümantasyon temelli öğrenmenin öğrencilerin bilimsel yaratıcılıkları üzerine etkisini araştırmaktır. Argümantasyon, insanların mantıksal muhakemeler yaparak iddialarda bulundukları ya da çıkarımlar yaptıkları disiplinler arası bir yöntemdir. Fen bilimlerinde yaratıcı olarak adlandırılan bireyler, olaylar arasında diğer insanların fark edemediği bağıntıları kendiliğinden kurabilen bireylerdir. Bilimsel yaratıcılığın geliştirilmesi önemli bir eğitim kazanımı ve milletlerin refahı üzerinde etkili sosyal bir konu haline gelmiştir. Bilimsel yaratıcılığın boyutları dikkate alındığında fen eğitimi ile bağıntılı olduğu dikkat çekmektedir. Araştırmanın yöntemi yarı deneyseldir. Deney grubunda madde ve ısı ünitesi argümantasyona dayalı etkinliklerle yürütülürken, kontrol grubunda bu ünite, Fen Bilimleri dersi öğretim programına dayalı etkinliklerle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Isparta iline bağlı bir kasaba ortaokulunda öğrenim görmekte olan deney grubunda 15, kontrol grubunda 13 olmak üzere toplam 28 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Hu ve Adey (2002) tarafından geliştirilen Deniş Çeliker ve Balım (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Yedi açık uçlu maddeden oluşan ölçeğin Cronbach Alfa ölçüm güvenirlik katsayısı 0,86 ‘dır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği belirlendikten sonra ilişkili örneklemler için t testi ve ilişkisiz örneklemler için t testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön-test bilimsel yaratıcılık puanları arasında anlamlı fark bulunmamışken, son-test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Deney grubunun ön-test son-test karşılaştırmasında son-testler lehine anlamı fark olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunun ön-test son-test bilimsel yaratıcılık puanları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Fen derslerinde bilimsel yaratıcılığı geliştirmek için argümantasyona dayalı etkinliklerin kullanılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 4. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)