Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 312
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 1
Bir Devlet Adamı Olarak İsmail Hakkı Bey ve Adana Valiliği Dönemindeki Faaliyetleri (1914-1916)
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Priştine’de 1872 yılında doğan İsmail Hakkı Bey, babası Emin Bey’in 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşında, Plevne Savunması sırasında, şehit olması üzerine şehit asker çocuklarının askeri okullarda yatılı okumalarını sağlayan iradeyle önce Manastır Askeri İdadisi’ne alınmış ve ardından kabul edildiği Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. Daha sonra Manastır Kolordusu’nda kurmay subay olan İsmail Hakkı Bey, bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye olmuş ve bu cemiyetin örgütlenmesinde aktif rol almıştır. Özellikle en küçük kardeşi Cafer Tayyar ile Ali Fethi, Cemal, Enver ve Mustafa Kemal beyler gibi önemli şahsiyetlerin cemiyete girişlerinde etkili olan İsmail Hakkı Bey, Balkanlarda yaşanan Arnavutluk olayları sırasında İpek Mutasarrıflığı görevinde bulunmuş, ardından ise sırasıyla Ermeni olaylarının yoğun olarak yaşandığı Bitlis, Van, Diyarbakır ve Adana valilikleri yapmıştır. Adana valiliğinden sonra Bursa valiliği yapan İsmail Hakkı Bey, 20 Ekim 1918 tarihinde görevinden azledilmiş ve kısa bir süre sonra 2 Kasım 1918 tarihinde vefat etmiştir. Bu görevleri içerisinde İsmail Hakkı Bey’in Adana valiliği önemli bir yer edinmektedir. Nitekim bu görevin Birinci Dünya Savaşı gibi nazik bir döneme denk gelmesi, onun vilayetin nafıa ve maarif alanlarındaki çalışmalarına ayrı bir değer kazandırmıştır. İsmail Hakkı Bey’in Adana valiliğinin son döneminde Dâhiliye Nezareti’ne gönderdiği raporda bu faaliyetleri 48 madde halinde listelemiş olması Adana’nın Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarındaki ahvali hakkında önemli bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. İki kısımdan oluşan ve özellikle arşiv belgeleri ve hatıratlardan yararlanarak hazırlanan bu çalışmanın ilk kısmında ana hatlarıyla İsmail Hakkı Bey’in biyografisi oluşturulmaya, ikinci kısımda ise yukarıda bahsedilen rapor çerçevesinde Adana Vilayetindeki faaliyetleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi