Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 29
Bütünleştirmeden Tektipleştirmeye Mustafa Kemal'in Milliyetçilik Söylemi (1919-1938) / From Defragmenting To Monotyping Nationalism Discourse Of Mustafa Kemal (1919-1938)
2010
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Mustafa Kemal’in milliyetçilik söyleminin tarihsel salınımlarını incelemeyi amaçlayan bu çalışma, iki temel tarihsel dönem ayrımına dayanmaktadır. Bütünleştirme olarak nitelenen ilk dönem, Amasya Genelge’nin yayınlandığı Haziran 1919’dan seçimlerin yenilendiği Nisan 1923’e kadar sürer. Osmanlıcı milliyetçilik ve yurtsever milliyetçilik olarak iki alt döneme bölünebilecek olan evrenin belirleyici özelliği, tüm toplumsal grupları, işgale karşı direniş mücadelesi temelinde bir araya getirmek olmuştur. Ancak Londra Konferansı sürecinde milli benlik temeline dayalı bir geçiş sürecinin ardından yeni bir dönem başlamıştır. Meclis seçimlerinin 1923’te yenilenmesinden başlayan ve Mustafa Kemal’in ölümüne kadar geçen bu yeni dönem, tektipleştirme olarak görülebilir. İşgalden kurtarılan ülkede ulus ve devlet inşası olarak şekillenen ve sübjektif milliyetçilik olarak nitelenebilecek olan bu dönem, teritoryal uluslaşma ve bürokratik içerilme gibi alt evrelerle birlikte değerlendirilebilir. Bir bütün olarak 1921-1938 arası dönem ise milliyetçiliğin çelişkili, çatışmalı ve tarihsel niteliğini gözler önüne sermekte; ulus ve devlet inşasının doğal seyri içinde gerçekleşmektedir. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Osmanlıcılık, Ulus, Ulusçuluk, Söylem   Abstract This study aims to analyse historical oscillations of nationalism discourse of Mustafa Kemal and is based on two fundamental but distinct historical periods. The first period is characterized by defragmentation and is from June 1919 Amasya Circular to April 1923 when the elections were renewed. Characterising features of the period can be divided into two sub-periods, Ottomanist nationalism and patriotic nationalism which combine all social groups at the heart of fight against the occupation. After a transitional phase and during the London Conference a new period started that is based on national identity. This new period started with the renewal of the assembly election in 1923 and continues until the death of Mustafa Kemal - it can be considered as monotyping period. This period was shaped with nation and state construction and can be characterized as subjective nationalism. It can be also considered with sub-phases, territorial nationalization and bureaucratic inclusion. Without a doubt, the period between 1921 and 1938 displays contradictory, conflictual and historical attribution of nationalism and materialized in the natural history of nation and state construction. Key Words: Kemalism, Ottomanism, Nation, Nationalism, Discourse

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Mülkiye Dergisi
Mülkiye Dergisi