Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 166
 İndirme 40
Chp Seçmenlerinin Din Algıları ve Pratikleri
2016
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

CHP siyasal hayatımızda çok yer kaplayan bir siyasal oluşum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran parti olması bir yana CHP, Osmanlı-Türkiye Tarihi’nde halk kitlelerini örgütleyerek popüler siyaset zemininde boy gösteren ilk veeski siyasal harekettir. Bu anlamda bir siyasal gelenek olarak İttihat ve Terakki’den beri Türkiye’nin hem resmi, hem gayrı resmi hem de hem popüler siyaset geçmişinin demirbaş bir unsurudur.  CHP’nin, Türkiye tarihindeki bu özel yeri, onun geçmişten beri birçok güncel ve siyasal tartışmaya konu olmasına yol açmıştır. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, Siyaseten CHP’ye rakip olan her siyasi parti, kendi varlığını meşrulaştırmak için CHP ile hesaplaşmak ve kendisini siyaseten ona karşı konumlandırmak durumunda kalmıştır. Bunu İkinci Meşrutiyet’ten beri ortaya çıkan legal ve illegal neredeyse tüm siyasi oluşumlar için söylemek mümkündür. Bu durum, bugün dahi Türkiye’de popüler siyasetin temel dinamiklerinden biridir. Bu yüzden de CHP, Tek Parti Dönemi icraatlarından, askeri darbeler konusundaki tavrına, kendisine biçtiği ortanın solu ya da sosyal demokrasi misyonundan, Kürt Sorunu konusunda aldığı farklı tutumlara özellikle de 1990lar sonrasında siyasal İslam’ın yükselişi karşısında büründüğü laiklik odaklı siyasete kadar birçok kritik konuda çok uzun yıllardır tek başına iktidar olmasa da her zaman eleştirilerin odağında yer almıştır. Dolayısıyla, ilgili akademik ve güncel literatürde CHP ile ilgili farklı konulara odaklanan birçok tartışma mevcuttur. Ancak son yıllarda özellikle de Siyasal İslam’ın yükselişi, 28 Şubat Süreci ve sonrasında AKP’nin iktidara gelişinden beri siyasal iktidar bloğu ve sivil destekçileri tarafından CHP ile ilgili eleştirilerde öne çıkarılan baskın tema, CHP’nin din konusundaki siyasetidir. Buna göre CHP veya “CHP zihniyeti”, genellikle sağ kanat siyasetçiler, siyasal İslamcı parti, grup, cemaat ve oluşumlar tarafından sürekli din karşıtı siyaset yapmakla; kısmen dinsizlikle ve dindarlara zulüm uygulamakla itham edilmektedir. Öte yandan, dine ilişkin olanları da dâhil olmak üzere CHP’nin resmi parti politikalarına ilişkin birçok araştırma ve inceleme yapılmış olmasına rağmen partinin, resmi politikaları dışında seçmenlerinin din hakkında ne düşündüğüne ve dini nasıl yaşadığına ilişkin henüz kayda değer bir çalışma yapılmamıştır. İşte bu makale, Türkiye’yi  temsil eden kapsamlı bir din sosyolojisi araştırmasının nicel verilerini kullanarak sıradan CHP seçmeninin din algısı ve pratiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Religious Perceptions and Practices Of Chp Electorals
2016
Yazar:  
Özet:

I am a political party that takes a lot of place in our political life. As a party that founded the State of the Republic of Turkey, the CHP is the first and old political movement in the Ottoman-Turkey history to organize the people's masses on the popular political ground. As a political tradition in this sense, it has since the Alliance and Terakki been a fierce element of both the formal, non-formal and popular political history of Turkey.  This special place of the CHP in the history of Turkey has led to a lot of current and political discussions since its past. More clearly, every political party that is rival to the Political CHP has to account with the CHP to legitimize its existence and to position itself against it politically. This is possible to say for almost all political formations that have emerged since the Second Legitimate, legal and illegal. This is one of the main dynamics of popular politics in Turkey today. Therefore, from the one-party executions, to the attitude of military coups, from the left or social democracy mission of the center to the different attitudes of the Kurdish issue, especially from the 1990s to the secular-oriented politics in which the political Islam was opposed to the rise, the CHP has always been at the heart of the criticism for many years, although it has not been alone in power. Therefore, there are many discussions in the relevant academic and current literature focused on different topics related to CHP. But in recent years, especially the rise of Political Islam, the dominant theme that has been highlighted in the criticisms of the CHP by the political power bloc and civil supporters since the 28th February process and after the AKP's arrival to power, is the politics of the CHP on the issue of religion. Accordingly, the CHP or “CHP mindset” is often accused of continuous anti-religious politics by right-wing politicians, political Islamist parties, groups, communities and formations; in part, of disreligion and of abuse against religions. On the other hand, although there have been many studies and studies on the official party policies of the CHP, including those related to religion, there has not yet been a remarkable study on what the party, outside of its official policies, voters think about the religion and how the religion lives. This article aims to analyze the religious perception and practice of the ordinary CHP voter using the quantitative data of a comprehensive religious sociology research representing Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Mülkiye Dergisi
Mülkiye Dergisi