Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 29
Aynı Dönemde Yazılmış Antolojik İki Tezkirenin (silahdâr-zâde Tezkiresi ve Şefkat Tezkiresi) Benzerliği Üzerine
2016
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Çalışmamız, 17. yüzyılda Türk edebiyatının Anadolu sahasında Kaf-zâde Fâizî’nin Zübdetü’l-eş’âr isimli eseri ile başlayan antolojik tezkire geleneğinin devamı Silahdâr-zâde Mehmed Emin’e ait Tezkire-i Silahdâr-zâde ile Şefkat-i Bağdâdî’nin Tezkire-i Şefkat’i arasındaki olağan dışı benzerliğe dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Aynı dönemde yaşayan iki müellifin eserlerine aldıkları şair biyografilerinin ve şiirlerin birkaçı istisna aynı olması izahı güç bir durumdur. İki eser arasındaki fark bir eserin iki nüshası arasındaki fark kadardır. Bu durum bizi tezkirelerden birinde günümüz çalışmalarında da zaman zaman rastlanan bir intihalin olduğu sonucuna götürmektedir.   Çalışmaya kaynak olarak Silahdâr-zâde tezkiresi üzerine Ramazan DURAN ile Halil ÇEÇEN’in birlikte hazırlamış oldukları Silahdâr-zâde Mehmed Emin Efendi Tezkire-i Silahdâr-zâde (İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin)  isimli eser ile Filiz KILIÇ’ın Şefkat tezkiresi üzerine hazırladığı Tezkire-i Şu’arâ-yı Şefkât-i Bağdâdî isimli çalışma ve Murat Önder’in Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yüksek lisans tezi olan Şefkat ve Tezkire-i Şu’arâsı esas alınmıştır. Bildiriye konu olan her iki eser de İsmâil Beliğ’in milâdî 1727 yılında telif etmiş olduğu Nuhbetü’l-âsâr Li-zeyli Zübdeti’l-eş’âr isimli eserine zeyl olarak yazılmış olup elifba sırasına göre tasnif edilmiştir. Bildiride biyografik bilgilerden hareketle iki eser arasındaki benzerlik/aynîlik ifade edilmeye çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature