Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 104
 İndirme 41
Soyadı ve ile İlgili İsviçre Medeni Kanunu’nda 2013 Yılında Yürürlüğe Giren Değişiklikler ile Türk Hukukundaki Durumun Karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

 İsviçre’de son yıllarda çıkarılmış ve 2013 yılında yürürlüğe sokulmuş kanunla evlilik sonrası soyadı ve çocukların soyadı konusu yeniden düzenlenmiş ve kadın ile erkek eş arasında var olan eşitliğe aykırı hükümler giderilmeye çalışılmıştır. Ne var ki, bu düzenleme dahi soyadı üzerinde kişilik hakkı bulunduğu ve soyadının vazgeçilmezliği ilkesine uygun düşmemektedir. Çünkü evlilik soyadı olarak eşlerin fiilen taşıdıkları soyadının değil de bekârlık soyadının alınmasına izin verilmiş ve yine gerek evlilik içi gerekse evlilik dışı doğan çocuklar bakımından, çocukların ebeveynle aynı soyadı taşımasını mümkün kılmak yerine, çocuğun soyadının ebeveynin bekârlık soyadı olması yolunda bir düzenleme tercih edilmiştir. Türk Hukukundaki düzenlemeler ise hem eşitliğe, hem çocuğun yanında olduğu ebeveynle aynı soyadı taşıması ilkesine hem de kişilik haklarına aykırıdırlar. Eşitliğe aykırı hükümler için Anayasa Mahkemesi önüne gidilmiş olmasına rağmen bu hükümler Medeni Kanunda varlıklarını korumaktadırlar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi