Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 84
 İndirme 21
Türk Hukukunda Aşırı İfa Güçlüğü ve Toplu İş Sözleşmesine Uygulanabilirliği
2017
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sözleşmeler hukukunun temel prensiplerinden bir tanesi sözleşmeye bağlılık ilkesidir. Ancak TBK md.138' de düzenlenen aşırı ifa güçlüğü durumunda bu ilkeye mutlak şekilde bağlı kalınması sözleşme adaleti ilkesine ters düşer ve sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması veya bu mümkün olmazsa sona erdirilmesi gerekir. Bu kurumun şartları, öngörülemeyen olağanüstü bir durumun ortaya çıkması, durumun borçludan kaynaklanmamış olması, sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olan olguların dürüstlük kuralına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değişmiş olması ve borçlunun borcunu ifa etmemiş veya ifanın güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olmasıdır. Aşırı ifa güçlüğünün toplu iş sözleşmesine uygulanıp uygulanamayacağı da ayrı bir tartışma konusudur. Toplu iş sözleşmesi özerkliği, işçi sendikası ile işveren ya da işveren sendikasının devlet müdahalesi olmaksızın bağımsız olarak hukuki ilişkilerini düzenlemesidir. Bu özerklik, kollektif bir özerklik olup taraflar haricinde toplu iş sözleşmesine müdahale edilmemesini de beraberinde getirir. Ancak, adalet ve çalışma barışının korunması, borçlunun mahvı gibi gerekçelerle toplu iş sözleşmesine de TBK md. 138'deki hususlar uygulanmalı ve hakimin müdahalesi mümkün olmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

enforceability of excessive power and batch contract in turkish law
2017
Yazar:  
Özet:

one of the fundamental principles of contract law is the principle of commitment to the contract, but in the case of excessive invasion power held at tbk md138039, the absolute commitment to this principle falls opposite to the principle of contract fairness, and it is necessary to warn the changing conditions of the contract or to be terminated without the fact that the conditions of this institution are unforeseen, the occurrence of an extraordinary situation may not be caused by the fact that the current phenomenons have changed against the rule of honesty, and the debt of the debtor shall not be associated with the legal intervention of the arbitrary agreement, except for the independence of the arbitrator, but that the union shall not be enforceable employment agreement, or the contractual affairs shall not be enforced by the legal intervention of this agreement, or the independence of the independence of the arbitrators, or the civil intervention of this agreement, or the independence of the arbitrators shall not be enforceable employment agreement, but to be enforced by the arbitrators of the arbitrators shall be enforceable employment agreement, or in relation to the arbitrators of the civil intervention of the arbitrators, or the arbitrators of the arbitrators

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi