Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 74
 İndirme 48
Jon Turk Devri̇mi̇nde Makedonya Sorunu
2018
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

1908 yılında İttihat Terakki Hareketi tarafından gerçekleştirilen Jön Türk Devrimi, ilk bakışta, Osmanlı devletini saran etnik sorunların çözümü ve unsurlar arasında kardeşlik- barışın sağlanması yolunda oldukça iidialı- umut verici bir başlangıç yapmıştı.Ülkedeki farklı etnik kimliklerin, "Osmanlı yurttaşlığı" adı altında, tek bir ortak kimlikte birleştirilmesi düşüncesi, aynı zamanda İttihat Terakki önderliğinin görünüşte sürdürdüğü ve I. Jön Türk hareketinden miras aldığı, "Osmanlıcılık" politikalarının da bir gereğiydi. Ne var ki devrimin ardından, "Osmanlı" kimliğini kabul eden yahudi ve Arnavut unsurlar dışında kalan, diğer etnik grupların gerçek amaçlarının, Osmanlıo'dan ayrılarak kendi ulusal birliklerini kurmak inşa etmek olduğu görüldü. Osmanlı hakimiyetini simgeleyen, "Osmanlı barışı"nı aşarak, uluslar çağının gereklerini yerine getirme mücadelesi veren etnik önderliklerin, Jön Türk Devrimi'yle birlikte bir taraftan Meşrutiyet'in getirdiği politik haklardan azami ölçüde yararlanırken diğer yandan İttihat Terakki önderliğine karşı güttükleri soğuk tavır, Osmanlı kimliği altında devletin sürdürülmesi yolunun, genelde Türk devlet aklı tarafından güdülen muhafazakar bir siyuaset olduğu tanıtlandı. Bu makalede, Balkan milliyetçiliklerinin bağımsızlıklarını kazanmadan önce Osmanlı devletiyle sürdürdükleri gerilimli ilişkiler, İttihat Terakki önderliği ve Makedonya sorunu üzerinden tartışmaya açılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 287
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini