Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 87
 İndirme 45
 Sesli Dinleme 1
Kurumsal Kalite, Ekonomik Özgürlükler ve Gelir Dağılımı İlişkisi: Mınt Ülkeleri Örneği
2018
Dergi:  
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi
Yazar:  
Özet:

1980 sonrası bilişim teknolojileri başta olmak üzere birçok alanda yaşanan gelişmeler küreselleşme, ekonomik özgürlük ve kurumsal kalite düzeyindeki artışları hızlandırmıştır. Ekonomik özgürlüklerin, küreselleşme eğilimlerinin ve kurumsal kalitenin artması ekonomik büyüme, enflasyon ve gelir dağılımı gibi temel ekonomik değişkenler üzerinde önemli etkiler meydana getirmektedir. Bu etkiler ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte, etkilerin yönü konusunda tartışmalar mevcuttur. Özellikle küreselleşme, ekonomik özgürlükler ve kurumsal kalitedeki artışın gelir dağılımına etkisi konusunda araştırmacılar arasında bir konsensüse varılabilmiş değildir. Bununla birlikte birçok ülkede küreselleşme, ekonomik özgürlük, kurumsal kalite, dışa açıklık ve demokrasi düzeyi artıkça başlangıçta gelir eşitsizliğinin arttığı daha sonra ekonomik gelişmeyle birlikte gelir eşitsizliğinin azalma trendine girdiği görülmektedir. Çalışmada; kurumsal kalite, ekonomik özgürlükler, küreselleşme, dışa açıklık, demokrasi ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir eşitsizliği üzerindeki etkileri 2000-2012 döneminde panel veri analiz yöntemi kullanılarak MINT ülkeleri için test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ülkelerin dış dünya ile ticari, ekonomik, politik ve sosyal entegrasyonundaki artışların, ülkelerin kurumsal yapılarındaki iyileşmelerin ve ülkedeki ekonomik özgürlük düzeyindeki artışların gelir eşitsizliğini azalttığını, buna karşılık demokrasi seviyesi ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki artışların gelir dağılımı eşitsizliğini artırdığını ortaya koymaktadır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi