Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 45
 İndirme 27
Turki̇ye'deki̇ Si̇rket Bi̇rlesmeleri̇ Veri̇leri̇ni̇n Yillar İti̇bari̇yle Anali̇zi̇ ve Dunya Geneli̇, Abd, Ab ve Asya-pasi̇fi̇k Veri̇leri̇ İle Karsilastirmasi
2016
Dergi:  
Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)
Yazar:  
Özet:

Sanayi devrimiyle şirketler büyük ölçeklerde faaliyet göstermeye başlamışlar ve birleşmeyi araç olarak kullanmışlardır. Şirketleri birleşmelerinin nedenlerine ölçek ekonomilerinden yararlanma, sinerji etkisinden faydalanma, çeşitlendirme, finansal nedenler, vergi avantajı ve rekabetin azaltılması sayılabilir. Birleşmeler, 1980 sonrası gündeme gelmiş, uluslararası şirketlerin artmasıyla "birleşme çılgınlığı" adlı dönem başlamıştır. Bunlar, oligopollerin yoğun görüldüğü 1920'ler, çeşitlendirme amacının ağır bastığı 1960'lar, pazar payının öneminin arttığı 1980'li yıllar ve devlet kontrolünün azalmasıyla birleşmelerin yaygınlaştığı 1990'lar olarak sayılabilir. Türkiye'de ise birleşmeler daha çok 1950'ler sonrası önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı şirket birleşmelerinden kısaca bahsederek, Türkiye'de 1988-2015 arasında gerçekleşen şirket birleşme verilerinin önce kendi içinde daha sonra ise dünya geneli, ABD, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerine ait şirket birleşme verileri ile karşılaştırmalı analizidir. Böylece Türkiye'deki şirket birleşmelerinin analizi yapılarak sonrasında Türkiye'deki şirket birleşmelerinin söz konusu bölgeler ve dünya geneli ile paralel bir trend izleyip izlemediğinin tespit edilerek duruma ilişkin bulgular elde edilmeye ve yorumlanmaya çalışılmasıdır. Bulgular çerçevesinde Türkiye'de tür olarak yatay birleşmelerin daha çok tercih edildiği, devralma şeklindeki birleşmelerin daha yoğunlukta olduğu, genel olarak birleşmelerde yerel yatırımcı profilinin ağır bastığı ve en çok Kimya ve Kimyasal Ürünler, Beşeri İlaç, Tarım ve Hayvancılık İlaç ve Gübreleri sektörü, Tarım ve Hayvancılık, Orman Ürünleri, Su ve Su Ürünleri, Gıda Ürünleri ve İçecekler sektörü Ulaştırma, Taşıt ve Hizmetleri sektörü ve Finansal Hizmetler sektörlerinde birleşmelerin görüldüğü sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca Türkiye'deki şirket birleşme verilerinin küçük farklılıklar dikkate alınmazsa genel itibariyle dünya geneli, ABD, AB ve Asya-Pasifik bölge verileri ile paralel hareket ettiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Mergers&acquisitions In Turkey By Years and Comparasion With Worldwide, Usa, Eu and Asia-pacific Data
2016
Yazar:  
Özet:

With the industrial revolution, companies started to operate in large scales and used merger as a tool. The reasons for merge corporations are taking advantage of the scale economy, synergy impact, diversification, financial issues, tax advantage, and reducing the competition. Mergers came to the fore especially after 1980's and the "merger madness" era has started with the increase in the number of international companies. These eras are 1920's when oligopoly became popular, 1960's when aspires diversification, 1980's when market share was important and 1990's when governments decrease the control over mergers, so there had been increasing numbers of mergers. In Turkey, mergers assume importance after 50's. This paper's aim is to mention about mergers briefly and investigate and compare the merger&acquisition data in Turkey between 1988-2015 with the merger of world wide data, U.S.A., Europe and Asia-Pacific region data using comparative analysis method. Therefore, we try to get examine findings by identifying mergers and trends in Turkey whether go along with the mentioned regions’ and world wide’s data. Within this framework, our findings show that the horizontal mergers are preferred more in Turkey, most of the mergers are acquisitions, the profile of investors is local and most of the mergers take place in chemicals and chemical products, medicines for human use, agriculture and livestock drugs and fertilizers, agriculture and livestock, forest products, water and fisheries, food and beverage, transport, freight and services industry and financial services sectors. Additionally, it has been concluded that even though there are small differences, we can say that Turkey's merger trends move along with worldwide, USA, EU and Asia-Pacific.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 2.108
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini