Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 22
İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler
2005
Dergi:  
Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmamızda, 4857 sayılı yeni İş Kanunuyla ihdas edilen istihdam yükümlülüklerinden “işyeri hekimi çalıştırma” ile ilgili 81.maddede belirtilen “işyeri sağlık birimi oluşturma” mecburiyeti, konu hakkındaki ayrıntıları düzenleyen “İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde incelenmiş ve bazı tespitlerde bulunulmuştur. Kanunda işyeri hekimi çalıştırılması düzenlenirken, işyeri hemşiresi veya sağlık memurundan bahsedilmemekte, sadece “işyeri sağlık birimleri”nin kurulacağı belirtilmektedir. Fakat, kanunda adları geçmemesine rağmen, yönetmelik hükümlerine bakınca, işyerinin risk grubu ne olursa olsun, işçi sayısı 50'den fazla olan işyerlerinde mutlakaaz bir işyeri hemşiresi veya sağlık memurunun “tam gün” çalıştırılacağının düzenlendiği görülmektedir. İşçi sayısı ve işyerinin girmiş olduğu risk grubuna göre ise bu sayı yükselebilmektedir. İşverene istihdam zorunluluğu getiren bu düzenlemenin kanunla getirilmesi doğru olurdu. Zira, Bakanlar Kurulunun bile kanun hükmünde kararname ile düzenleyemeyeceği, “kuvvetler ayrılığı” ilkesi çerçevesinde yasama organının belirleyebileceği “sözleşme özgürlüğünün sınırları”nı, yönetmelik ile sadece bir Bakanlığın düzenlemesi Anayasa'ya aykırı bir “yetki gaspı” niteliğinde sayılabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi
Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi