Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 43
 Görüntüleme 74
 İndirme 45
Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmenlerinin Öz-yeterlik İnançlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi
2009
Dergi:  
Eğitimde Kuram ve Uygulama
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma ilköğretim okullarında görev yapan fen bilgisi ve sınıf öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik özyeterlik inanç düzeylerinin branş, cinsiyet, mesleki kıdem, haftalık ders yükü, hizmet içi eğitim alma durumu, mesleğinden memnun olma durumu, görev yaptıkları okulun sosyo-ekonomik düzeyi ve görev yaptıkları okulun çalışma ortamından memnun olma durumu gibi değişkenlere göre nasıl değiştiğini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modelinde olan bu araştırmada Riggs ve Enochs (1990) tarafından geliştirilen ve Hazır-Bıkmaz (2004) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Fen Öğretiminde Öz-yeterlik İnancı Ölçeği ile 12 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu Aydın ili ilköğretim okullarında görev yapan fen bilgisi ve sınıf öğretmenlerine uygulanmıştır. Çalışma, fen bilgisi (N=58) ve sınıf (N=74) öğretmeni olmak üzere 132 kişi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %54.5’i kadın, %45.5’i erkektir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 11.5 paket programında değerlendirilmiş, yüzde ve frekans dökümleri alınmış ve tek yönlü varyans analizi, t ve Scheffe testleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin fen öz-yeterlik algısı cinsiyete, kıdeme, ders yüküne, hizmetiçi eğitim alma ile çalışma ortamından memnun olma durumuna göre farklılaşmazken, branşlara ve mesleğinden memnun olma durumuna göre değişmektedir. Ayrıca haftalık ders yükü ile fen öz-yeterlik inancı (r= -.178) ve fen öğretiminde sonuç beklentisi (r=-.177) arasında negatif ve düşük düzeyde ilişkiler olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda, öğretmenlerin ders yükü arttıkça, fen öz-yeterlik inançlarının düştüğü söylenebilir

Anahtar Kelimeler:

Fen Information and The Examination Of The Self-reliance Beliefs Of The Teachers From The Basics Of The Values
2009
Yazar:  
Özet:

This research was carried out to identify how the level of science knowledge and self-confidence of class teachers in the teaching of science varied according to variables such as branch, gender, vocational age, weekly class load, service education status, satisfaction of their profession, the socio-economic level of the school in which they work and satisfaction of the work environment of the school in which they work. In this research, which is in the relational scan model developed by Riggs and Enochs (1990) and the validity and reliability study conducted by Prepared-Not (2004) in the Science Teaching with the Self-Compliance Faith Scale and the Personal Information Form consisting of 12 questions is applied to the science knowledge and class teachers who work in primary schools. The study was conducted by more than 132 teachers, including science knowledge (N=58) and class (N=74) teachers. 54.5 percent of the teachers involved in the study were women and 45.5 percent were men. The data obtained from the study was evaluated in the SPSS 11.5 package program, percentage and frequency drawings were taken and one-way variance analysis, t and Scheffe tests were applied. According to the research findings, the perception of the science self-sufficiency of teachers does not differ according to gender, age, class burden, service education and the state of satisfaction with the working environment, while varies according to the state of satisfaction with the branches and their profession. It is also found that there are negative and low-level relationships between the weekly course burden and the science self-confidence (r= -.178) and the outcome expectancy in science teaching (r=-.177). In this context, as the teachers' teaching burden increases, it can be said that science self-sufficiency beliefs decline.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Eğitimde Kuram ve Uygulama
Eğitimde Kuram ve Uygulama