Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 29
Kirgizistan’da Bolsevik Komitelerin Kurulmasi ve Kirgizlar / Forming Bolshevik Committees In Kyrgyzstan and Kyrgyzs
2017
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Türkistan’ın Rus istilasına uğramasından sonra Kırgızlar, Çarlık Rusyası yönetimine Türkistan Askeri Valiliği sınırları dâhilinde bağlanmışlardır. Mezkur valilik içerisinde Kırgızlar, yoğun olarak Fergana ve Yedisu eyaletlerinde yaşamaktaydılar. Ekim 1917 Bolşevik İhtilali, Kırgızların Çarlık yönetimine karşı sürdürdükleri mücadelenin mahiyetini değiştirmiştir. Rusya’da yaşanan merkezi otorite boşluğu Kırgızlara daha geniş bir hareket alanı sağlamıştır. Rusya içerisinde yaşayan diğer Türk boyları ile birlikte hareket etmişler, siyasi, milli, kültürel, dini ve ekonomik haklarını elde etme yolları konusunda yoğun bir çaba ortaya koymuşlardır. Bolşevik ihtilalini amaçları doğrultusunda, halkın Çarlık döneminde aldığı yaraları sarmak için fırsat olarak değerlendirmişlerdir. Bolşevikler ise bölgede kalıcı olunabilmesi için yerel aydınlar ve halka daha fazla imkan vermek zorunda kalmışlardır. Bolşeviklerin, 1920 yılına kadar eski Çarlık coğrafyasında iç savaşı kazanmak suretiyle üstün duruma gelmeleri, Kırgızların yaşadığı bölgeler başta olmak üzere, Türk boylarının aleyhine bütün Türkistan’da tekrar merkezi otoritenin güçlenmesinin yolunu açmıştır. Kırgız coğrafyasında ihtilaller ve işgaller, Ruslar tarafından organize edilmiş, yönetilmiştir. Kurulan Sovyet idaresine yerel halk, mecburen ve kısıtlı bir şekilde dahil edilmiştir. Kırgızistan’da Bolşevikler için dayanak olan Rus nüfusu azınlık durumunda kalmıştır. Bu sebeple Bolşevikler, komitelerin kurulması sürecini ve kadrolaşmayı askeri ve silahlı baskıyı bölgede iktidarını yerleştirmek için araç olarak kullanmışlardır.

Anahtar Kelimeler:

Forming Bolshevik Committees In Kyrgyzstan and Kyrgyzs
2017
Yazar:  
Özet:

After the invasion of Turkistan by the Russians, Kyrgyz lands were annexed to the Turkistan Military Governorship under the Czarist Russian administration. The Kyrgyz people densely populated Fergana and Yedisu regions within the mentioned governorship. The Bolshevik Revolution in 1917 changed the characteristics of the Kyrgyz resistance against the czarist administration. Declining central authority in Russia enabled Kyrgyzs to have a wider space to move. They collaborated with other Turkish groups in Russia and they made a great effort to receive political, national, cultural, religious and economic rights. They used the Bolshevik Revolution as an opportunity to overcome the sufferings of the Czarist administration. The Bolsheviks had to give more rights to local intellectuals and people in order to become durable in the region. By 1920, the Bolshevik won the war in the former Czarist regions and took the control. Thus, they began to establish the central authority in Turkistan by limiting all Turkish groups. The invasions and revolutions in the Kyrgyz regions were organized and led by the Russians. The local people were forcibly included in the Soviet regime, but their role was limited. Russian population, the basis of Bolshevik regime, remained in minority in Kyrgyzstan. Thus, the Bolsheviks used military repression as a tool for founding committees and placing their cadres in the region.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.041
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini