Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 151
 İndirme 40
19. Yüzyıl Ortalarında Bir Anadolu Köyü: Kuzu Köy
2017
Dergi:  
Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 19. yüzyıl ortalarında 50 haneli bir köy olan Kuzu Köy’ün sosyal ve ekonomik durumunu ele almaktadır. Çalışmada 1246/1831 Tarihli Demirci Nüfus Defteri ve 1260/1261 (1844/1845) tarihli Demirci Temettuat Defterleri ana kaynak olarak kullanılmıştır. Defterlerdeki veriler, burada yaşayan insanların temel geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu ortaya koymaktadır. Tarımsal faaliyet olarak, buğday ve arpa ziraatının ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Fakat bunların yanı sıra; kök boya, palamut ve üzüm ziraatı yapılan diğer ürünler arasında yer alır. Hayvancılık faaliyeti olarak ise, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın öne çıktığı görülür. Büyükbaş hayvanlar içerisinde inek, küçükbaş hayvanlar içerisinde ise keçi ekonomik olarak önem arz eder. Bu yıllarda köyde arıcılık da yapılmaktadır. Köyün ekonomik yapısına bağlı olarak mesleklerin de genellikle tarım ve hayvancılık üzerine şekillendiği görülür. Köylülerden alınan vergiler içerisinde, Tanzimat döneminin temel vergisi olan “vergi-yi mahsusa”nın önemli bir yer tuttuğu anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra tarımsal ürünlerden alınan öşür de köylülerin ödediği vergiler arasında bulunmaktadır. Bu çalışmayla Batı Anadolu’da, Manisa (Saruhan) Sancağı’nın Demirci Kazası’na bağlı bir köy olan Kuzu Köyü’nden yola çıkılarak, o dönemin köy hayatı ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.366
Atıf : 5.642
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini