Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 139
 İndirme 45
Osb Yer Seçiminde Dikkate Alınan Kriter Önem Derecelerinin ve Kriterler Arası Etkileşimin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

OSB’lerdeki, özellikle orta ölçekli işletmelerin performanslarının daha yüksek ve rekabet güçlerinin daha fazla olabildiği gözlenebildiğinden, OSB’lerin kuruluş yeri seçimi bölge ve ülke ekonomisi için önem arz ettiği kabul edilebilir. Çalışmamızın amacı, OSB kuruluş yeri seçiminde dikkate alınan kriterlerin önem derecelerini belirleme, kriterler arasındaki etkileşim ile etkileşimin yönlerini modelleme ve elde edilen bulguları/sonuçları araştırmacı-karar vericilere bilgi olarak sunmaktır. Çalışmada, OSB kuruluş yeri seçiminde dikkate alınan 8 ana kriterin önem derecelerinin belirlenmesi için AHP ile DEMATEL ve kriterler arası etkileşim analizi için DEMATEL yöntemleri kullanılmıştır. “Hükümet tutumu/teşviki”önemli kriter olduğuna karar verilirken, bu kriteri sırasıyla “pazar”, “emek” ve “hammadde” kriterlerinin izlediğine karar verilmiştir. DEMATEL sonuçlarına göre, “hükümet tutumu/teşviki” genel etkileyen ve “emek” ile “kuruluş yeri” ise diğer kriterlerden genel etkilenen konumunda bulunmuştur. “Hammadde”, “ulaşım” ve “pazar” kriterleri ise etkileyenlerle etkilenen kriterler arasında özellikle geçiş kriterleri olarak konumlandırılmıştır. AHP ile DEMATEL ağırlık sonuçlarında farklılık olduğu, ağırlık için AHP yönteminin, kriterler arası ilişki/etkileşim analizinde ise DEMATEL yöntemin daha uygun olduğuna karar verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi