Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 20
 Görüntüleme 99
 İndirme 43
Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ve Karayolu Şantiye Yeri Seçimine İlişkin Bir Uygulama
2016
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karayolu yapım firmalarının aldıkları proje tipi işlerin başarılı bir şekilde geliştirilip, uygulanmasında "planlama süreci" kritik bir önem taşır. Bu süre., ön planlama ve detay planlama olarak iki aşamada değerlendirilebilir. Ön planlama aşaması, yol yapım inşaat projesine başlanmadan önce yapılan faaliyetleri içerir. Bu faaliyetler: temel stratejilerin oluşturulması, proje maliyetinin hesaplanması, şantiye kuruluş yerinin seçimi, proje gereği kullanılacak araç, metot ve kaynakların temini gibi konuları içerir. Bu faaliyetler arasından şantiye yeri seçimi, maliyetleri ve verimliliği doğrudan etkilediğinden üzerinde çalışılması gereken önemli bir konudur. Karayolu yapım firmaları doğru şantiye yerini belirlemek için birbiri ile çelişen kriterler altında çeşitli alternatifler arasından seçim yapmak durumundadırlar. Bu nedenle şantiye yeri seçimi problemi, çok kriterli bir karar verme problemi olarak ele alınabilir. Bu karar verme problemi sayısal verileri içerdiği gibi sayısal olmayan verileri de içermektedir. Böylesi sayısallaştırılamayan değişkenleri içeren belirsiz durumlar için klasik karar verme yöntemleri yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, daha doğru ve kesin sonuçlar elde edebilmek için dilsel değişkenleri bulanık sayılarla ifade edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Bilecik-Adapazarı karayolu yapımı için güzergah üzerinde belirlenen alternatifler arasındanuygun şantiye yeri seçilmiştir. Karayolu yapım firmasının şantiye yeri seçimi problemi için karar vericiler tarafından yapılan sözel değerlendirmelerde yer alan belirsizliği ortadan kaldırabilmek amacıyla bulanık sayılar kullanılmıştır. Alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla çok kriterli karar verme yöntemlerinden Bulanık AHP ve TOPSIS yöntemleri birlikte uygulanmıştır. Bu yöntemlerden Bulanık AHP ile kriterler ağırlıklandırılmış, TOPSIS yöntemiyle de alternatifler uygunluklarına göre sıralanmıştır . Değerlendirme sonucunda, kriterlerdenönemlileri ortaya konularak alternatif şantiye alanları içinden tercih sıralaması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Very Critical Decision-making Methods and An Application Of The Choice Of Place To The Road
2016
Yazar:  
Özet:

The road manufacturing companies receive the project type of work successfully developed and in its implementation the "planning process" has a critical importance. This period can be assessed in two stages, as pre-planning and detailed planning. The pre-planning phase includes the activities carried out before the start of the road construction construction project. These activities include topics such as the creation of basic strategies, the calculation of the project costs, the choice of the site of the plant, the tool to be used according to the project, the methods and the provision of resources. This is an important topic that should be discussed on the choice of the site, the cost and efficiency directly affect. Road manufacturers must choose between different alternatives under contradictory criteria to determine the right location of the plant. Therefore, the problem of building location choice can be treated as a multi-critical decision-making problem. This decision-making problem also includes non-numeral data as it contains numerical data. Classical decision-making methods remain insufficient for uncertain situations that include such unnumerized variables. Therefore, to get more accurate and accurate results, the linguistic variables must be expressed in foolish numbers. In this study, a suitable building site was selected among the alternatives specified on the route for the construction of the Bilecik-Adapazarı road. The road manufacturing company has been used to eliminate the uncertainty in the oral assessments made by decision makers for the choice of the site of the factory. In order to evaluate alternatives, multiple criteria of decision-making methods have been applied together by Bully AHP and TOPSIS methods. These methods have been emphasized by the criteria with Bully AHP, and by the TOPSIS method alternatives have been classified according to their suitability. As a result of the evaluation, the criteria of the criteria were shown to be preferred from the alternative building areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi