Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 28
 Görüntüleme 184
 İndirme 49
Sosyal Destek ve Psikolojik Güçlendirmenin Duygusal Tükenmişlik Üzerine Etkisi
2017
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı sosyal destek ve psikolojik güçlendirmenin, duygusal tükenmişlik ile olan ilişkisini belirleyerek sosyal destek ve psikolojik güçlendirmenin tükenmişlik üzerine olan etkisini tespit etmeye yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda çeşitli kurumlarda çalışan toplam 370 çalışan üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Sosyal destek, bireyin çalışma ve özel hayatına ilişkin çevresinden aldığı duygusal yardımdır. Söz konusu yardım karşılaşılan bir sorunu çözmek için değil bireyin yaşam kalitesini artırmaya dönüktür. Özellikle, iş-kişi ve kişi-çevre arasındaki uyumun sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Sosyal destek işletme içerisinde çalışanların kendilerini güvende hissetmelerini işletme dışında ise bireyin içinde bulunduğu sosyal çevreyle özdeşlemesini sağlamaktır. Çalışmada sosyal destek üç temel boyutla ele alınmıştır. Birincisi, aile desteği, ikincisi birey için özel anlam teşkil eden birisinin desteği ve üçüncüsü ise çalışma arkadaşlarının desteğidir. Araştırmada üzerinde durulan kavramlardan ikincisi de psikolojik güçlendirme kavramıdır. Psikolojik güçlendirme, bireyin içinde bulunduğu ortamda kendini her zaman güvende hissetmesini sağlamaktır.  Psikolojik güçlendirme, çalışanların görev ve sorumluluklarını yerine getirirken kendilerine olan özgüven duygularını artırmak ve işlerini yapmada motivasyonlarını artırmaya yönelik yapılan çabaların toplamıdır. Duygusal tükenmişlik ise, bireyin hem iş hayatında hem de özel hayatında duygusal olarak kendini yıpranmış olarak kabul etmesi ve bu yönüyle hayata bakmasıdır. Duygusal tükenmişlik bireyi, işinden ve çevresinden soyutlayarak bireyi etkisiz hale getirmektir. Bu durumda birey, iş sorumluluklarını eskisi gibi yerine getirememektedir.    Çalışmada, sosyal destek ve psikolojik güçlendirme ile duygusal tükenmişlik arasındaki ilişkinin yönü elde edilen verilerin analizi sonucunda ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Influence On Emotional Exhaustion Of Social Support and Psychological Strengthening
2017
Yazar:  
Özet:

the main purpose of this study is to identify the relationship with emotional fatigue of social support and psychological strengthening, and to detect the impact of social support and psychological strengthening on exhaustion, in line with this purpose, a research on a total of 370 employees working in various institutions is carried out as a result of the emotional aid of the individual who has been involved in the study and private life of the social support of the person in order to improve the quality of life, especially to contribute to the provision of harmony between the business person and the person in the social support business, and to be aware of the social support of the people in the environment, and to be aware of the social support of the human being aware of the environment

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi