Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 53
 İndirme 26
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2022 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi
  Bu Sayfayı Yazdırın   Paylaş
Amerika Birleşik Devletleri'nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Eğitimi Üzerine
2005
Dergi:  
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources
Yazar:  
Özet:

makale_baslik">Amerika Birleşik Devletleri'nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Eğitimi Üzerine

Prof.Dr. Nurcan ÖZKAPLAN Prof.Dr. Ahmet SELAMOĞLU
Gazi Üniversitesi - İİBF - Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kocaeli Üniversitesi - İİBF - Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

ÖZET

Makale, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri eğitimi üzerine kısa bir değerlendirmeyi içermektedir. Özellikle çok disiplinli bir alan özelliği gösteren çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkilerini oluşturan bilim alanlarının çeşitliliği ön plana çıkarılmakta ve personel/insan kaynakları yönetimi ile iktisat/endüstri ilişkileri bilim dalları arasındaki ilişki tartışılmaktadır. Bu bağlamda endüstri ilişkilerinde yaşanan kavramsal değişim ve disiplinlerarası etkileşim değerlendirilmekte, bağımlı-bağımsız ikili model yapılanması içerisinde endüstri ilişkileri eğitimi veren birimlerin yapılanmaları ve programları değerlendirilmektedir.

ABSTRACT

In this article, academic educational structure of labour economics and industrial Relations in United States of America (USA) is evaluated shortly. In particular, the variety of the scientific areas which constitute labour economics and industrial relations as a multi-disciplined subject is emphasized and the relationship between personnel/human resource management and economics/industrial relations is argued. In this context, beside conceptual change in industrial relations and multi-disciplined interaction, the structure and programs of the departments which give the industrial relations education according to the dependent or independent model are evaluated.

 

GİRİŞ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri eğitimi üzerine yapılacak değerlendirme şüphesiz bazı zorluklar içermektedir. Özellikle çok disiplinli bir alan olarak kabul edilen çalışma ve endüstri ilişkilerini (bizim ifademiz ile çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri) oluşturan bilim alanlarının çeşitliliği konunun değerlendirilmesini ve tartışılmasını önemli ölçüde zorlaştıran bir olgudur.

Bir diğer önemli zorluk ise ABD üniversitelerinde endüstri ilişkileri eğitimi veren birimlerin çok çeşitlilik göstermesidir. Bu çeşitliliğin ötesinde ayrıca bir çok eğitim biriminin fakülte içinde ilişkide olduğu diğer disiplinlerle etkileşimi, sahip olduğu öğretim kadrosunun ilgi alanı ve kurulu oldukları fakülte ve üniversite yönetimlerinin tercihleri ile piyasanın sürekli değişiklik gösteren talebi endüstri ilişkileri bilim alanına bakış açısını ve eğitim programlarını etkilemekte ve farklılaştırabilmektedir.

PERSONEL/İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İLE İKTİSAT/ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TARTIŞILMASI

ABD'de endüstri ve çalışma ilişkileri eğitiminin tarihsel gelişimi, hem ABD'deki endüstri ilişkileri sisteminin yaşadığı dönüşümleri, hem de üniversite-sendika etkileşiminin boyutlarını yansıtması açısından oldukça ilginçtir.

Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi (Social Sciences Research Council)'nin 1928 yılında endüstri ilişkileri alanında yaptığı bir çalışmada ve C. Hicks'in 1941 yılında basılan "My Life in Industrial Relations" kitabında endüstri ilişkilerinin disiplinler arası bir alan olduğu ve iktisat disiplinini kapsamakla birlikte iktisat disiplininden daha geniş bir alanı içerdiği belirtilmiş, şemsiye bir kavram olarak da endüstri ilişkilerinin; sendikalı-sendikasız ayrımı olmaksızın istihdam ilişkisinin bütün boyutlarını içerdiği vurgulanmıştır(Kaufman;2002:963-964).

İlgili literatürde, istihdam ilişkisinin bütün boyutlarını içeren endüstri ilişkileri disiplininin geniş anlamda iki temel alandan oluştuğu değerlendirmesi vardır. Bu temel alanların odaklanma noktaları; işçinin yönetimi (management of labour) ile toplu pazarlık ve işgücünün yönetimi teknikleri (collective bargaining and methods of workforce governance)'dir (Kaufman;2002:964).

Bu iki temel alan bağlamında literatür özellikle 1920'lerin ortalarından itibaren öncelikle işçinin yönetimi alanında gelişim göstermiş ve bir çok yazar bu alanı kapsayan kavram olarak personel yönetimi (personnel management) veya personel sevk ve idaresi (personnel administration) kavramını benimsemiştir. Personel yönetimi, kavramın kendisinden de anlaşılacağı üzere istihdam ilişkisini işletme yönetimi açısından irdeleyen mikro bir kavramdır. Örgütsel karlılık ve etkinlik açısından işgücünün planlanmasını, seçimini, gelişimini, idamesini hedefler ve işçi-işveren ilişkisinde bireysel ilişkilere vurgu yapar(Kaufman;2002:964).

Ancak, 1960 sonrası geçen 40 yıllık zaman diliminde, işçinin yönetimi alanında, personel yönetimi kavramı yerine insan kaynakları yönetimi (human resources management) kavramı ve yaklaşımı benimsenmeye başlanmıştır. "İnsan Kaynakları" (Human Resources) veya "İnsan Kaynaklarının Yönetimi (Management of Human Resources) kavramları ise özellikle 1960'lara kadar literatürde yaygınlık kazanmamakla birlikte, önemle vurgulanması gereken, literatürde sadece personel yönetimi alanını ifade etmek üzere kullanılmamış olmasıdır. Bu bağlamda, 1964 yılında Charles Myers, Paul Pigors ve F. Malm tarafından yeniden adlandırılan "Management of Human Resources: Readings in Personnel Administration" ve aynı yıl Wendell French tarafından yazılan "The Personnel Management Process: Human Resources Administration" kitaplarında "İnsan Kaynakları" (Human Resources) kavramının benimsenmesinin iki açıklanabilir kaynağı vardır. Birincisi, 1958 yılında iktisatçı F. Wight Bakke'nin basılı ders notları için "İnsan Kaynakları Fonksiyonu" (The Human Resources Function) başlığı seçerek, organizasyonlarda insangücü yönetimi anlamında, günümüzün çağdaş insan kaynakları yönetimi konularının bir çoğunu kapsayacak biçimde insan kaynakları yönetimi fonksiyonunu tanımlamış olmasıdır. İkinci kaynak ise 1950'li yılların sonlarında Charles Myers, Frederick Harbison ve diğer iktisat ve endüstri ilişkileri alanında çalışan akademisyenlerin ekonomik büyüme sürecinde emek faktörünün rolü üzerine yaptıkları çalışmalarda ve yayınlarda "İnsan Kaynağı" (Human Resource) kavramını kullanmış olmalarıdır(Kaufman;2002:964).

"Personel Yönetimi" kavramı yerine "İnsan Kaynakları Yönetimi" kavramının tercih edilmesinde ise iki temel argüman bulunmaktadır. Bunlar:

1. İnsan kaynakları yönetimi personel yönetiminden farklı olarak insan unsurunu -kaynağını- geliştirilebilir örgütsel değer olarak kabul etmektedir.
2. İnsan kaynakları yönetimi, fonksiyonları itibariyle bütünleşik ve karşılıklı etkileşim içerisinde organizasyonun stratejik yapılanmasında yer almaktadır (Dulebohn:1995;30).

Toplu pazarlık ve işgücünün yönetimi teknikleri alanı ise esas itibariyle istihdam ilişkilerini, ancak özelde işçi-işveren ilişkilerini iktisadi, hukuki, sosyal, sosyolojik ve psikolojik boyutları açısından ele almaktadır. Dolayısıyla, toplu sözleşme pratiği, iş yasaları, endüstri ilişkileri, emek tarihi, sosyal politika ve istihdam politikaları gibi konular bu alan içerisinde akademik ve pedagojik olarak değerlendirilmektedir. Türkiye'deki karşılığı ile çalışma ekonomisine dahil konular da geniş anlamda bu çerçeve içerisinde yerini bulmaktadır.

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİNDE YAŞANAN KAVRAMSAL DEĞİŞİM ve DİSİPLİNLERARASI YENİDEN İLİŞKİLENME

İstihdam ilişkisinin bütün boyutlarını kavrayan endüstri ilişkileri (personel yönetimi + çalışma ilişkileri) disiplini 1960 sonrası daralma sürecine girerek önemli ölçüde "çalışma ilişkileri" (labour relations) (toplu pazarlık ve işgücünün yönetimi teknikleri) temel alanı ile ilişkilendirilen bir disiplin haline dönüşmüştür.

G. Strauss 1978 yılında, "Directions in Industrial Relations Research" adlı makalesinde endüstri ilişkileri alanının çekirdeğini toplu pazarlık fonksiyonunun oluşturduğunu ifade ederken, 20 yıl sonra 1998 yılında, "Research Methods in Industrial Relations" başlıklı K. Whitfield ile ortak çalışmasında ise bir çok ülkede endüstri ilişkilerinde akademik çalışmaların öncelikle sendika-yönetim ilişkileri üzerine odaklandığını, diğer konuların ise ikincil kaldığını ifade etmiştir. Kuşkusuz endüstri ilişkileri disiplinini çok daha geniş bir perspektiften değerlendiren çalışmalar olmakla birlikte (örneğin; S. Wood, 2000, "The BJIR and Industrial Relations in the New Millennium"; G. Strauss K. Whitfield, 1998, "Research Methods in Industrial Relations"; J. Fiorito, 1997, "Industrial Relations") endüstri ilişkileri akademyasında genel eğilim "çalışma ilişkileri" (toplu pazarlık ve işgücünün yönetimi teknikleri) perspektifini benimsemek yönünde olmuştur(Kaufman;2002:965).

ABD'de çalışma ve endüstri ilişkileri alanında yapılacak temel alan (major) lisans eğitimi tipik olarak İşletme Fakültelerinde (Business School) örgütlenmiştir. Bu temel alan programın "insan kaynakları yönetimi" alanında yapılan temel alan lisans eğitimi ile benzer özellikler taşıdığı da görülmektedir. Ayrıca, az sayıda üniversitenin bağımsız Çalışma ve Endüstri İlişkileri Bölümleri/Fakülteleri olduğu gözlenirken, çoğunda bu alan, Enstitü yada Araştırma Merkezi çatısı altında örgütlenmiştir. Çalışma ve Endüstri İlişkileri temel alan eğitimindeki tipik dersler ise şöyledir(wwwcoolegeboard.com/apps/careers/majors):

*İnsan kaynakları yönetimi *Çalışma ekonomisi *Endüstriyel psikoloji
*Endüstri ilişkileri *Emek tarihi *Toplu sözleşme
*İş yasaları *Sendikalar *Kamu politikaları

Bu temel alan programının tanıtımında mezun öğrencileri bekleyen kariyer fırsatları olarak da; sendikalarda, kamu kuruluşlarında ve endüstride personel, eğitim ve çalışma ilişkileri uzmanı/müdürü veya psikologu olma yada üniversitede akademisyenlik sıralanmaktadır.

Bir başka ilginç saptama, Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi (UCLA)'nde tanıtımı yapılan Endüstri İlişkileri Enstitüsü'nün web sayfasında yer almaktadır. "….endüstri ilişkileri terimi demode olmasına rağmen -çünkü ABD ekonomisini ve diğer refah ekonomilerini endüstri sonrası yapı, yani hizmetlerin öncülük ettiği yapı belirlemektedir- temel sorular hala geçerliliğini korumaktadır:

1. İstihdam ilişkisinin özü nedir?
2. Bu istihdam ilişkisini etkileyen temel sosyolojik, ekonomik, teknolojik ve politik kuvvetler nelerdir?
3. İşyerindeki sosyal ilişkileri, ırk/etnik/toplumsal ve cinsiyete dayalı ilişkilerde yaşanan kayma ve göç nasıl şekillendirmektedir?
4. Sendikalar hangi koşullarda örgütlenmektedir?
5. İnsan kaynakları ve endüstri ilişkileri açısından yönetimsel/managerial yaklaşımlardaki temel faktörler nelerdir?"(www.iir.ucla.edu).

Kuşkusuz bu temel sorular ve hatta sorunlar dikkate alındığında, çalışma ve endüstri ilişkileri disiplininin ve ilgi alanının demode olduğunu düşünmek, bir dönem sosyal devlet anlayışına olan ihtiyacın -gerekliliğin- ortadan kalktığını düşünmek kadar yanıltıcı olsa gerek.

Bu noktada dikkatle değerlendirilmesi gereken; ABD'de 1970lerin ortalarından itibaren yaşanan ekonomik resesyonun ve Yeni Dünya Düzeni dönüşümünün getirdiği makro ekonomik politikaların, endüstri ilişkilerini hiç olmadığı kadar uluslararası rekabete açık hale getirmiş olmasıdır. Ayrıca, işgücü piyasalarındaki deregulasyon uygulamaları, yeni teknolojinin yarattığı yeni çalışma koşulları, farklı beceri düzeyleri, farklı nitelikli işgücü ihtiyacı ve sendika karşıtı işveren yaklaşımları ile işgücü arzında, kadınlar ve Hispanik gruplar lehine yaşanan demografik dönüşüm gibi pek çok makro dönüşüm, çalışma ve endüstri ilişkileri akademik disiplininin ve eğitiminin de dönüşmesine yol açmıştır. Özellikle işletme eğitiminin popüler hale gelmesiyle, piyasada işletme eğitimi almış mezunlara talebin artması olgusu da göz önüne alınınca; personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine kavramsal ve pedagojik transferin ipuçları da yakalanmış sayılabilir. Bu gelişmenin bir başka sonucu da, çalışma ve endüstri ilişkileri ile ilgili derslerin, yani çalışma ilişkileri sorunları, sendikacılık, toplu pazarlık, yasal düzenlemeler, sosyal politika ve sosyal güvenlik gibi derslerin, bağımsız bir bölüm/fakülte yokluğunda, iktisat yada işletme bölümlerinde/fakültelerinde verilmesi olmuştur.

Dolayısıyla, 1960'larda tercih edilmeye başlanan ve insan kaynakları yönetimini de içeren endüstri ilişkileri disiplini, önemli ölçüde çalışma ilişkilerini, yani bizim tanımladığımız anlamda endüstri ilişkileri ile çalışma ekonomisine ait konularla, organizasyonlarda davranış, ve iş stratejilerini önemseyen bir disipline dönüşmüştür denilebilir.

Bu anlamda, endüstri ilişkileri eğitiminin çok disiplinli olma niteliğinin daha da belirleyici hale geldiğini, ABD'de bağımsız endüstri ilişkileri eğitimi veren eğitim kurumlarının azlığından saptamamız mümkündür; ayrıca disiplinler arası ilişkinin yeniden yapılanma sürecinin güçlendiği de çok açıktır. 1970 ve 1980'lerde kopan veya zayıflayan Personel/İnsan Kaynakları Yönetimi ve İktisat/Endüstri İlişkileri disiplinleri arasındaki ilişkinin yeniden oluşmaya başladığı tartışmaları 1990'larda gündeme gelmiştir.

Bu tartışmaların temelinde, mikro ölçekte işletmelerin insan kaynakları yetkinliklerinin örgütsel büyüme ve devamlılık ile ilişkilendirilmesi bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle, bu tartışmalara göre, insan kaynakları yönetimi işletmenin rekabet avantajını yakalaması açısından değerlendirilmeli, bu amaçla yapılandırılmalı ve dolayısıyla mikro ve makro ölçekte ekonomik çevre koşulları ile birlikte ele alınmalıdır. Kısaca insan kaynakları yönetimi, işçi bağlılığı, seçme, motivasyon ve iş analizi gibi mikro ölçekli perspektifini iktisadi çevre koşullarını da dikkate alan bir boyuta yöneltmelidir(Kaufman;2002:15).

Öte yandan iktisat disiplini de günümüzde işletmenin iç işleyişini anlamaya yönelik çalışmalara ilgi göstermektedir. Örneğin işletme içi ücret uygulamaları, işgören devri, takım çalışması veya taşeron uygulamasının fayda-maliyet analizi gibi konular "insan kaynakları ekonomisi" (economics of personnel) kavramı içerisinde çalışılmaktadır. Endüstri ilişkileri açısından da özellikle yüksek performanslı çalışma sistemleri ve yeni üretim ve yönetim teknikleri gibi konular, insan kaynakları yönetimi ile birlikte ortak çalışılan konular olarak en az son 10 yıldır bilinmektedir(Kaufman;2002:15).

Kısaca, insan kaynakları yönetiminin daha fazla makro değişkenlere, iktisat disiplininin de daha fazla bireyin psikolojik yapılanmasına duyarlı olma arayışı belirginleşmektedir. Bu noktada iktisat, endüstri ilişkileri ve insan kaynakları yönetimi disiplinlerinin yeniden ilişkilenmesini beklemek yanıltıcı olmayacaktır.

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ EĞİTİM YAPILANMASI VE PROGRAMLARI

Endüstri ilişkileri bilim alanının çok disiplinli olma özelliği gereği, ABD'de endüstri ilişkileri alanında eğitim birimi yapılanması ve eğitim programlarının oluşturulması üzerine farklı düşünceler ve yaklaşımlar geçerliliğini korumaktadır. Bu yaklaşımlar temelde iki boyutludur. Birincisi endüstri ilişkileri eğitiminin yerleşik, gelişmiş bilim dalları temelinde; ikincisi ise endüstri ilişkileri eğitiminin özgün endüstri ilişkileri disiplini içerisinde verilmesini savunur(Chaykowski,Weber;1993:87).

Bu konuda örneğin; Jean Boivin, 1992, "The Status of Industrial Relations as an Academic Discipline Within Canadian Universities" ve Noah Meltz, 1992, "Why Are There Few Academic Industrial Relations Department" gibi literatüre yön vermiş çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Kuşkusuz önemli olan endüstri ilişkileri disiplininin teorik ve ampirik çalışmalarla özgün bir bilim alanı oluşturabilmesidir.

Nihayetinde ABD'de endüstri ilişkileri eğitiminin yapılanması bu yaklaşımların etkisi ile iki farklı biçimde gerçekleşmiştir.

" BİR TARAFTA; lisans derecesi veren, kendi eğitim birimi yapılanmasını tamamlamış endüstri ilişkileri bölümleri ve hatta fakültesi,
" DİĞER TARAFTA; lisans derecesi vermeyen ve sadece lisansüstü düzeyinde bir uzmanlık alanı olarak çalışan endüstri ilişkileri enstitüleri veya araştırma merkezleridir(Chaykowski,Weber;1993:86-89).

İkinci örnek çoğunlukla işletme fakültelerinde veya bölümlerinde gözlenen bir yapılanmadır. Ayrıca işletme fakültelerinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde endüstri ilişkileri ile insan kaynakları yönetimi disiplinleri ve hatta iktisat disiplini bir arada çalışılmaktadır. İşletme fakültelerinde veya bölümlerinde olduğu gibi benzer yapılanmalara iktisat, psikoloji, sosyoloji, tarih veya hukuk gibi fakültelerin veya bölümlerin akademik yapılanmasında da rastlamak mümkündür. Bu noktada vurgulanması gereken, endüstri ilişkileri disiplininin eğitim birimi ve ders programları açısından kendi özgün yapılanması dışında, bir başka bilim dalı içerisinde çalışılması durumunda (örneğin işletme veya iktisat bilim dalları içerisinde) ders programları, araştırma konuları, öğretim üyelerinin uzmanlığı ve ilgi alanları ile nihayetinde endüstri ilişkilerinin akademik yaklaşımı, ilgili bilim dalının etkisinde biçimlenmektedir. Oysa, özellikle lisans derecesi veren ve kendi eğitim birimi yapılanmasını tamamlamış endüstri ilişkileri bölümleri ders programlarında, araştırma konularında, öğretim üyelerinin uzmanlığı ve ilgi alanlarında ve nihayetinde endüstri ilişkileri alanına yönelik yaklaşımlarında çok disiplinli bir bilim dalı olma özelliğini yansıtabilmektedirler (Chaykowski,Weber;1993:86-91).

Kuşkusuz iki boyutlu bu yapılanma bir yönüyle endüstri ilişkileri disiplininin çalışma -ilgi- alanının belirlenmesine yönelik tartışmaları yansıtmakta ve hatta bu tartışmaları biçimlendirmekte, diğer yönüyle de alanın çok disiplinli olma niteliğini ve özellikle işletme ve iktisat disiplinleri ile karşılıklı etkileşimini -iç içe geçişini- göstermektedir.

KUZEY AMERİKA'DA (ABD VE KANADA) ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ DİSİPLİNİNİN YAPILANMASINDA İKİ MODEL

Bu bağlamda esas itibariyle Kuzey Amerika'da (ABD ve Kanada) endüstri ilişkileri disiplininin yapılanmasında iki model ağırlık kazanmıştır. Bu modeller; Bağımsız Disiplin Modeli ve Bağımlı Disiplin Modeli'dir(Chaykowski,Weber;1993:88).

1. BAĞIMSIZ DİSİPLİN MODELİ; diploma veren, kendi öğretim üyesi kadrosuna sahip ve bu kadroyu geliştirebilen ve bağımsız bir eğitim birimi olarak (fakülte/bölüm) ders programlarını alanın çok disiplinli olma özelliğini dikkate alarak kurgulayan bir modeli ifade etmektedir. Ancak bu modelin ABD ve Kanada'da sınırlı olduğu belirtilebilir. Ayrıca endüstri ilişkilerinin bağımsız bir disiplin olarak yapılandığı eğitim birimlerinin önemli bir çoğunluğunda, öğretim üyelerinin çok disiplinli olma anlayışı içerisinde esas itibariyle iktisat, işletme ve sosyoloji gibi diğer eğitim birimlerinin öğretim üyelerinden oluştuğu gözlenmektedir. Kuşkusuz böyle bir yapılanma araştırmalar ve ders programları gibi konularda endüstri ilişkileri eğitim biriminin yaklaşımını etkilemektedir(Chaykowski,Weber;1993:88).

Kuzey Amerika'da bağımsız disiplin modelinin iki önemli örneği vardır. Bunlar; Kanada'da University Laval ve ABD'de Cornell University kurumlarıdır. ABD, Cornell Üniversitesi'nde New York Eyaleti Endüstri ve Çalışma İlişkileri Fakültesi (New York State School of Industrial and Labor Relations)'nde 6 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler:

1. Toplu pazarlık, iş yasaları ve emek tarihi,
2.İnsan kaynakları,
3.Uluslararası ve karşılaştırmalı işgücü,
4.Çalışma ekonomisi,
5.Organizasyonlarda davranış ve
6.Sosyal istatistiktir.

Bu fakültenin öğretim üyeleri aynı zamanda Gelişmiş İnsan Kaynakları Araştırmaları Merkezi'nin de yönetiminde yer almakta ve bu Merkez 50 şirket tarafından finanse edilmektedir. Amaçlarının, akademik araştırmaları gerçek dünya pratiğine yöneltmek olduğunu belirten fakülte yönetimi, bu şekilde öğrencilerinin şirketlerdeki insan kaynaklarını yönetebilme becerisi bağlamında "bilme sanatı" (state-of-art knowledge) ile donatıldığını vurgulamaktadır(www.ilr.cornell.edu)

2. BAĞIMLI DİSİPLİN MODELİ; doğrudan endüstri ilişkileri alanı ile ilgili diploma vermeyen - farklı alanlarda diploma veren- endüstri ilişkileri alanında çalışan öğretim üyesi kadrosu olmakla birlikte esas itibariyle öğretim üyesi kadrosunun diğer bilim alanlarından oluştuğu, istihdam ilişkisini bütün boyutlarıyla çalışan, ancak endüstri ilişkileri alanının eğitim birimi ve ders programlarının kurgulanmasında temel belirleyici olmadığı bir modeli ifade etmektedir. Uygulamaya bakıldığında Kanada ve ABD'de bağımlı disiplin modeli yaygınlık göstermekte ve endüstri ilişkileri alanı çoğunlukla işletme fakülteleri veya bölümleri içerisinde yapılanmaktadır(Chaykowski,Weber;1993:88-89).

Bu bağlamda Kanada ve ABD arasında bağımlı-bağımsız model açısından endüstri ilişkileri eğitiminin yapılanması karşılaştırıldığında:

" Genel olarak Kuzey Amerika'da endüstri ilişkileri eğitiminin bağımsız disiplin modeli içerisinde yapılanmadığı,
" Dolayısıyla, Kanada ve ABD'de endüstri ilişkileri eğitiminin esas itibariyle bağımlı disiplin modeli temelinde işletme gibi ilgili bölüm veya fakülteler içerisinde yapılandığı,
" Kanada ve ABD arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise, bağımsız disiplin modelinin Kanada'da Quebec üniversitelerinde daha yaygın olduğu,
" Quebec dışında ise Kanada'da bağımsız disiplin modelinin yeterli yaygınlık göstermediği,
" Bağımsız disiplin modelini ifade eden ölçü açısından; öğretim üyesi ve öğrenci sayısı itibariyle sadece Quebec'te ki endüstri ilişkileri eğitim birimlerinin ABD'de ki endüstri ilişkileri eğitim birimleriyle eş değerde olduğu,
" Bağımlı disiplin modeli içerisinde yapılanan endüstri ilişkileri birimlerinin ise ABD'de Kanada'ya kıyasla sayıca çok daha fazla olduğu,
" Bunun en önemli nedeni olarak da; ABD'de özellikle işletme fakülteleri içerisinde endüstri ilişkileri disiplini ile ilgili Enstitü veya Araştırma Merkezlerinin sayısının fazla olduğu sonuçları tespit edilmiştir(Chaykowski,Weber;1993:89-90).

SONUÇ OLARAK;

ABD'de ve hatta Kuzey Amerika'da endüstri ilişkileri eğitiminde bağımsız disiplin modeli giderek daha az hayat alanı bulmakta, endüstri ilişkileri disiplini özgün ve bağımsız eğitim yapılanmasını ve ders programlarını oluşturmakta zorlanmaktadır. Dolayısıyla, endüstri ilişkileri alanına yönelik ders programları ve araştırmaları farklı disiplinler içerisinde ve etkisinde kurgulanmaktadır.
Ancak ABD'de endüstri ilişkileri açısından bağımlı ve bağımsız disiplin modeli yapılanması tartışmasından çok daha önemli olan, endüstri ilişkilerinin önemli bir amacının piyasa sistemi ile kapitalizmin çok daha iyi çalışmasını desteklemek olduğudur. Bu bağlamda, endüstri ilişkileri piyasa sisteminin insanileştirilmesi, istikrara kavuşturulması, demokratikleştirilmesi ve dengelenmesi için yeni ve genişlemiş kurumlarıyla etkin olmaya çalışmaktadır. Daha geniş bir bakış açısıyla, ABD'de kapitalist yaşamın endüstri ilişkilerinden yoksun olarak var olabilmesi mümkün gözükmemektedir(Kaufman;2004:631). Gerçekten ABD'de çalışma ve endüstri ilişkileri bağımlı-bağımsız model tartışmasının çok ötesinde akademik gücü ile, literatüre yaptığı katkılarla ve ampirik çalışmalar yoluyla çalışma yaşamını ve ilişkilerini etkileyerek güçlü varlığını devam ettirmektedir.

KAYNAKÇA

Chaykowski, Richard P.; Weber, Caroline L.; 1993; "Alternative Models of Industrial Relations Graduate Programs in Canadian and U.S. Universities"; Relations Industrielles; Quebec; Winter; Vol:48; Issue:1; pp.86-98.

Dulebohn, James H.; Ferris, Gerald R.; Stodd, James T.; 1996; "The History and Evolution of Human Resource Management"; Handbook of Human Resource Management; edt by Gerald R.

Ferris; Sherman D. Rosen; Darold T. Barnum; Blackwell; London; Reprint; pp.18-41

Kaufman, Bruce E.; 2004; The Global Evolution of Industrial Relations: Events, Ideas and the IIRA; International Labour Office; First Published, Geneva.

Kaufman, Bruce E.; 2002; "The Role of Economics and Industrial Relations in the Development of the Field of Personnel/Human Resource Management"; Management Decision; Vol:40; Issue:10; pp.962-980:

Kaufman, Bruce E.; 1999; "Evolution and Current Status of University HR Programs"; Human Resource Management; Vol:38; No.2; pp.103-110.

Kaufman, Bruce E.; Lewin, David; 1999; "The HR / IR Teaching Conference; Human Resource Management; Vol:38; No.2; pp.165-170.

Kaufman, Bruce E.; 1996; "Transformation of the Corporate HR / IR Function: Implications for University Programs; Labour Law Journal; pp.540-548.

www.coolegeboard.com/apps/careers/majors

www.iir.ucla.edu

www.ilr.cornell.edu

www.irra.uniuc.edu/Pubs/DegProg/degreeprograms.htm

 


56023 kez görüldü, 2546 kez indirildi.

<< --  
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
GELECEK SAYI
Cilt Sayı için tıklayınız >>
Tarandığımız Indexler
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2022 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi

Anahtar Kelimeler:

On Education On Work Economics and Industrial Relationships In The United States
2005
Yazar:  
Özet:

article_presslik">On the Education of Work Economy and Industrial Relations in the United States

by Dr. Dr. Dr. Nurcan ÖZKAPLAN by Ahmet Salamoğlu
University of Gazi - IBF - Work Economy and Industrial Relations Kocaeli University - IBF - Work Economy and Industrial Relations

The same

The article contains a brief review of the education on the work economy and industrial relations in the United States (US). In particular, the diversity of the fields of science that form the work economy and industrial relationships, with a multidisciplinary field characteristic, is put to the forefront and the relationship between the fields of human resources management and the fields of economics/industrial relationships is discussed. In this context, the conceptual change and interdisciplinary interaction in industrial relations are assessed, the structures and programmes of the units that educate industrial relations are assessed in the construction of independent and independent bilateral models.

Abstracts

In this article, the academic educational structure of labour economics and industrial relations in the United States of America (USA) is evaluated shortly. In particular, the variety of the scientific areas that constitutes labour economics and industrial relations as a multi-disciplined subject is emphasized and the relationship between personnel/human resource management and economics/industrial relations is argued. In this context, beside conceptual change in industrial relations and multi-disciplinary interaction, the structure and programs of the departments that give the industrial relations education according to the dependent or independent model are evaluated.

Introduction

The assessment on the education on the work economy and industrial relations in the United States (US) is undoubtedly involving some challenges. The diversity of the fields of science that form the work and industry relations, considered as a multidisciplinary field (the work economy and industry relations with our expression), is a phenomenon that makes it significantly difficult to evaluate and discuss the subject.

Another major challenge is that the units that teach industrial relations at U.S. universities show a lot of diversity. Beyond this diversity, the interaction with other disciplines that many educational units are related within the faculty, the area of interest of the teaching staff and the preferences of the faculty and university governments in which they are established, and the continuously changing demand of the market, the industry relations can influence and differentiate the perspective of the field of science and the educational programs.

Personal/Human Resources Management with Government/Industry Relationships Relationships between Scientific Dals

The historic development of industry and work relations education in the U.S. is quite interesting in terms of both the transformations that the system of industrial relations in the U.S. is experiencing, as well as the dimensions of the university-sandy interaction.

The Social Sciences Research Council (Social Sciences Research Council) conducted a study in the field of industrial relations in 1928. In Hicks' book "My Life in Industrial Relations" published in 1941, it is pointed out that the industrial relations are an interdisciplinary field and that the economic discipline includes a wider field than the economic discipline, and that the industrial relations, as a shadow concept, include all dimensions of the employment relationship without a trade union-free distinction (Kaufman;2002:963-964).

In the relevant literature there is an assessment that the discipline of industrial relations, which includes all dimensions of employment relationships, consists in a broad sense of two main areas. The focus of these core fields is the management of labour and the collective bargaining and methods of workforce governance (Kaufman;2002:964).

In the context of these two fundamental fields, literature has evolved, especially from the mid-1920s, primarily in the field of workers’ management, and many authors have adopted the concept of personnel management (personnel management) or personal shipping and administration (personnel administration) as a concept that covers this field. Personal management is a microconcept that defines the employment relationship from the point of view of business management as it is understood by the concept itself. In terms of profitability and efficiency, the organization aims to plan, choose, develop, and manage the labour force, and emphasizes the individual relations in the employee-employee relationship (Kaufman;2002:964).

However, over the past 40 years after 1960, the concept and approach of human resources management began to be adopted in the field of employee management instead of the concept of employee management. The concepts of "Human Resources" or "Management of Human Resources" have not gained popularity in literature especially until the 1960s, but it must be emphasized that it is not used in literature to express only the field of personnel management. In this context, in 1964 Charles Myers, Paul Pigors and F. Malm re-named "Management of Human Resources: Readings in Personal Administration" and in the same year Wendell French written "The Personal Management Process: Human Resources Administration" there are two explainable sources of the adoption of the concept of "Human Resources". The first is that in 1958 economist F. Wight Bakke, by choosing the title "The Human Resource Function" for the printed curriculum notes, defined the human resource management function in terms of human management in organizations, in a way that will cover many of today's contemporary human resource management subjects. The second source is that at the end of the 1950s, Charles Myers, Frederick Harbison and other academics working in the field of economic and industrial relations, in their studies and publications on the role of labour factor in the economic growth process, used the concept of "Human Resource" (Kaufman;2002:964).

There are two basic arguments in preference of the concept of "Personal Management" instead of the concept of "Human Resource Management". These are:

1 . Human resource management, unlike staff management, recognizes the human element – its source – as an organizational value that can be developed.
2nd Human resource management is part of the organization’s strategic structure in integrated and mutual interaction in its functions (Dulebohn:1995;30).

The field of mass negotiation and labour management techniques mainly deals with the employment relations, but in particular the workers-employee relations in terms of economic, legal, social, sociological and psychological dimensions. Thus, topics such as collective contractual practice, business law, industrial relations, employment history, social policy and employment policies are academically and pedagogically assessed within this field. In Turkey, the interests of the work economy are also placed within this framework in a broad sense.

Changes in industrial relationships and new relationships

The discipline of industrial relations that understands all dimensions of employment relationships (personal management + employment relationships) has become a discipline that has been significantly linked to the basic field of "labour relationships" (collective negotiation and labour management techniques) by entering the process of reduction after 1960.

by G. In 1978, Strauss wrote in his article "Directions in Industrial Relations Research" that the core of the field of industrial relations is the collective negotiation function, while 20 years later in 1998, in his joint work with K. Whitfield, "Research Methods in Industrial Relations", he said that academic studies in many countries in industrial relations were primarily focused on trade union-management relations, and that other subjects remained secondary. Without a doubt, industrial relations have been studies that evaluate the discipline from a much broader perspective (e.g., S. Wood, 2000, "The BJIR and Industrial Relations in the New Millennium"; G. Strauss & K. Whitfield, 1998, "Research Methods in Industrial Relations"; J. Fiorito, 1997, "Industrial Relations") in the Academy of Industrial Relations had a general tendency towards adopting the perspective of "work relations" (collective negotiation and labour management techniques) (Kaufman;2002:965).

The basic field (major) degree training in the field of work and industrial relations in the U.S. is typically organized at the School of Business (Business School). It is also seen that this core field program has similar characteristics to the undergraduate education in the "Human Resource Management" field. Furthermore, a few universities are observed to have independent Department/Faculties of Study and Industrial Relations, most of which are organized under the roof of the Institute or Research Center. The typical courses in the field of study and industrial relations are as follows (wwwcoolegeboard. Com/apps / Careers / Major:

Human Resource Management - Industrial Psychology
*Industrial Relationships *Today of Work *Group Contract
Public Law – Public Law – Public Law – Public Law

The promotion of this core field program is also classified as career opportunities awaiting graduate students; staff in trade unions, public organizations and industry, education and work relations are specialists/specialists or psychologists or academics at the university.

Another interesting finding is on the website of the Institute of Industrial Relations, which was promoted at the University of Los Angeles (UCLA) in California. “... Although the term industrial relations is demode – since the U.S. economy and other prosperity economies are determined by post-industrial structure, that is, the structure that services lead – the basic questions still retain validity:

1 . What is the essence of employment relationship?
2nd What are the main social, economic, technological and political forces that influence this employment relationship?
and 3. How do social relationships in the workplace, ethnic/social and gender-based relationships change and migration form?
The fourth. Under what conditions are the trade unions organized?
and 5. What are the key factors in management/managerial approaches in terms of human resources and industrial relationships?“www.iir.ucla.edu

Without a doubt, considering these fundamental questions and even problems, it should be as misleading to think that the discipline and the field of interest of the work and industry relations are demode, as to think that the need – the need – for a period of social state understanding has disappeared.

At this point, it must be carefully assessed that the macroeconomic policies brought by the economic recession in the United States since the mid-1970s and the transformation of the New World Order have made their industrial relations more open to international competition than ever before. Furthermore, the practice of deregulation in labour markets, the new working conditions created by the new technology, the different levels of skills, the different qualified labour needs and the anti-s syndicate approaches and the demographic transformation of labour supply, women and Spanish groups have led to the transformation of academic discipline and education. Especially with the popularity of business education, considering the fact that demand for graduates who have received business education in the market is increasing; the clues of the conceptual and pedagogical transfer from staff management to human resources management can also be taken into account. Another result of this development was the provision of courses related to work and industrial relations, i.e. problems of work relations, trade union, collective negotiations, legal regulations, social policy and social security, in the absence of an independent department/faculty, in the departments/faculty of economics or business.

Thus, the discipline of industrial relations, which began to be preferred in the 1960s and includes human resource management, can be said to have become a discipline that has significantly changed the work relations, i.e. the industrial relations in the sense we define with the issues related to the work economy, the behavior in organizations, and business strategies.

In this sense, it is possible to determine that the nature of the multidisciplinary education of industrial relations is becoming even more determining from the lack of educational institutions in the United States that educate independent industrial relations; it is also very clear that the process of reconstruction of interdisciplinary relations is strengthening. The discussions that broke or weakened in the 1970s and 1980s began to rebuild the relationship between the disciplines of Personal/Human Resource Management and Economic/Industrial Relations.

The foundation of these discussions is the association of micro-scale enterprises’ human resources skills with organizational growth and continuity. In other words, according to these discussions, human resources management should be assessed in terms of capturing the competitive advantage of the enterprise, structured for this purpose and therefore addressed together with the economic environmental conditions in the micro and macro scale. In short, the micro-scale perspective, such as human resource management, workers’ commitment, choice, motivation and business analysis, should be directed to a dimension that also takes into account the economic environmental conditions (Kaufman;2002:15).

On the other hand, the economic discipline is also interested in the work aimed at understanding the internal functioning of the business today. Themes such as corporate wage practices, employer transfer, teamwork or profit-cost analysis of the employer's practice are studied within the concept of "human resource economy" (economics of personnel). In terms of industrial relations, topics such as high-performance work systems and new production and management techniques have been known as jointly studied topics with human resource management for at least the last 10 years (Kaufman;2002:15).

In short, the quest of human resource management to be more sensitive to more macro variables, and the economic discipline to the more individual's psychological structure is emerging. At this point, it will not be misleading to expect the reconnection of the economics, industrial relations and human resource management disciplines.

Industrial Relationship Training and Programs

Due to the characteristic of the multidisciplinary field of industrial relations science, different ideas and approaches on the establishment of training units in the field of industrial relations in the United States preserve the validity of the establishment of training programs. These approaches are basically two-dimensional. First, the education of industrial relations is based on the established, advanced disciplines of science; second, the education of industrial relations is provided within the discipline of the original industrial relations (Chaykowski, Weber;1993:87).

For instance, Jean Boivin, 1992, “The Status of Industrial Relations as an Academic Discipline Within Canadian Universities” and Noah Meltz, 1992, “Why There Are Few Academic Industrial Relations Department” are a series of works that have been directed to literature. Of course, the important thing is that the discipline of industrial relations can create an original scientific field with theoretical and empirical studies.

Finally, the formation of industrial relations in the U.S. took place in two different ways with the influence of these approaches.

" A PART; the departments of industrial relations and even the faculty that gave the degree, completed the construction of their own educational unit,
Otherwise, it is the institutions or research centers of industrial relations that do not give a bachelor's degree and only work as a field of specialization at the postgraduate level (Chaykowski, Weber;1993:86-89).

The second example is a structure mostly observed in business faculty or departments. The business faculty also works together with the disciplines of human resource management and even the economics discipline on the master's and doctoral level. Similar structures can also be found in the academic structure of faculties or departments such as economics, psychology, sociology, history or law. In this point to be emphasized, the discipline of industrial relations, except for its own original structure in terms of the educational unit and curriculum, in the case of study within another discipline of science (e.g. within the business or economics disciplines), the curriculum, research subjects, the expertise and interests of the faculty members and ultimately the academic approach of industrial relations, is formed under the influence of the relevant discipline of science. However, the departments of industrial relations, which granted a bachelor’s degree and completed their own training unit, can reflect the characteristic of being a multidisciplinary discipline in curriculum, research subjects, faculty members’ expertise and interests and ultimately approaches to the field of industrial relations (Chaykowski, Weber;1993:86-91).

Without a doubt, this two-dimensional structure in one way reflects the discussions on the determination of the field of study – interest – of the discipline, and even shapes these discussions, in the other way it shows the nature of the field of multidiscipline and, in particular, the interaction with the business and economic disciplines – the internal transition.

2 Models in the Implementation of Industrial Relations in North America (USA and Canada)

In this context, mainly in North America (US and Canada) industrial relations have gained two models of weight in the formation of the discipline. These models are the Independent Disciplinary Model and the Dependent Disciplinary Model (Chaykowski, Weber;1993:88).

1 . The unconnected model; The graduate is a model that has its own faculty staff and can develop this staff and establish curriculum as an independent educational unit (faculty/department) taking into account the characteristic of the field being multidisciplinary. However, it can be stated that this model is limited in the United States and Canada. In addition, in a significant majority of the educational units in which industrial relations are structured as an independent discipline, it is observed that in the sense of multidisciplinary membership, other educational units, such as economics, business and sociology, are mainly made up of teachers. Without a doubt, such a structure affects the approach of the educational unit in topics such as research and curriculum (Chaykowski, Weber;1993:88).

There are two important examples of the independent discipline model in North America. These are the institutions of the University of Laval in Canada and Cornell University in the United States. The US University of Cornell has 6 departments at the New York State School of Industrial and Labor Relations. These sections:

1 . Collective negotiations, business laws and work date,
The human resources,
International and Comparative Workforce.
The Employment Economy,
5 The behavior of organizations and
6 Social statistics.

The faculty’s faculty members are also under the management of the Center for Advanced Human Resources Research and this center is funded by 50 companies. The faculty management emphasizes that its objectives are to direct academic research to real world practice, thus equipping students with "state-of-art knowledge" in the context of their ability to manage human resources in companies (www.ilr.cornell.edu)

2nd The model of the disorder; Directly related to the field of industrial relations - graduating in different fields - is a model in which the faculty staff is mainly composed of other fields of science, working on employment relations with all dimensions, but the field of industrial relations is not a fundamental determinant in the establishment of the educational unit and curriculum programs. In practice, the dependent discipline model is widespread in Canada and the United States, and the field of industrial relations is mainly held within business faculty or departments (Chaykowski, Weber;1993:88-89).

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 3.579
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini