Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 24
 Görüntüleme 89
 İndirme 45
Üniversite Öğrencilerinin Nomofobi Düzeyi ile Öznel İyi Olma Durumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Ardahan Örneği
2019
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akıllı telefonlar çeşitli fonksiyonlarından ve kullanım kolaylıklarından dolayı kullanım oranı ve sıklığı sürekli artış gösteren önemli teknolojik cihazlardan biridir. Nomofobi diğer bir deyişle akıllı telefondan uzak kalma korkusu sürekli gelişen teknoloji ile birlikte son zamanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Akıllı telefonların aşırı ve düzensiz kullanımı ile ortaya çıkan nomofobininçok genç bireylerde görüldüğü tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada, Ardahan Üniversitesi’nde 2017-2018 öğretim yılı güz döneminde öğrenim gören öğrencilerin (N=395) nomofobi (akıllı telefondan uzak kalma korkusu) düzeylerinin öznel iyi olma (mutluluk) ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada Hills ve Argyle tarafından geliştirilen, Oxford Mutluluk Ölçeği-Kısa Formu ile Yildirim ve Correia tarafından geliştirilen Nomofobi Ölçeği (NMP-Q) kullanılmıştır. Bunların dışında öğrencilerin demografik ve cep telefonu kullanımı ile ilgili bilgileri içeren sorular kullanılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve ANOVA ile test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin nomofobi düzeylerinin ortalamanın biraz üzerinde, mutluluk düzeylerinin ise ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Nomofobi alt boyutu olarakyüksek ortalama iletişime geçememe korkusu olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin bağlantıyı kaybetme korkuları ile mutluluk düzeyleri arasında ise ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan, kadınların erkeklere göre daha fazla nomofobik olduğu, 17-23 yaş arasındaki öğrencilerin daha fazla iletişime geçememe korkusu yaşadığı, 3-4 yıldır telefon kullanan öğrencilerin 1 yıldan daha az telefon kullananlara göre daha fazla nomofobik olduğu saptanmıştır. 1-16 kez telefonunu kontrol eden öğrenciler, telefonunu 33 kez ve daha fazla kontrol edenlere göre ve şarj aleti taşımayan öğrencilerin taşıyan öğrencilere göre daha az nomofobik olduğu görülmüştür. Ayrıca uyanır uyanmaz akıllı telefonunu kontrol eden, yatmadan önce telefonu ile zaman geçiren ve gece telefonunu kapatmayan öğrencilerin nomofobi düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Identification Of The Relationship Between The Students' Nomophobic Level and The Important Well-being Conditions: The Examples
2019
Yazar:  
Özet:

Smart phones are one of the important technological devices that, due to their various functions and ease of use, the rate of use and frequency are constantly increasing. Nomofobia, in other words, the fear of being away from the smartphone is a disorder that has emerged recently along with the constantly developing technology. Nomofobia arising from excessive and irregular use of smartphones has been found in many young individuals. The study, which was conducted at the University of Ardahan, examined the relationship between the levels of nomofobia (N=395) of students studying in the 2017-2018 academic year and the objective well-being (happiness). The research was developed by Hills and Argyle, and the Nomofobia Scale (NMP-Q) developed by the Oxford Happiness Scale-Short Form and Correia was used. In addition, questions that contain information about the demographic and mobile phone use of students were used. The obtained data has been tested with visual statistics, correlation analysis and ANOVA. According to the results of the analysis, students’ nomofobia levels were slightly above the average, while happiness levels were slightly above the average. Nomofobia is identified as a low-dimensional fear of high-mediate communication failure. There was a reverse relationship between the fear of losing the connection of students and the levels of happiness. On the other hand, it was found that women were more nomofobic than men, that students between 17 and 23 years of age were more afraid of being able to communicate, that students who used the phone for 3-4 years were more nomofobic than those who used the phone for less than 1 year. Students who checked their phone 1-16 times, 33 times or more, and students who didn’t carry the charging device, were found to be less nomofobic than students who carried their phone. It has also been found that students who check their smart phones when they wake up, spend time with their phone before bed and don’t turn off their phone at night have high levels of nomofobia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 954
Atıf : 5.206
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini