Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 150
 İndirme 31
Gaziantep İlinde Gunes Enerjisi Potansiyelinin Analitik Hiyerarsi Sureci Yontemi (ahp) İle Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Enerji talebinin sürekli arttığı günümüzde çevreci ve uzun ömürlü bir alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hızla artmaktadır. Bu kaynakların en ucuz ve çevresel olanlarının başında ise güneş enerjisi gelmektedir. Türkiye de güneş enerjisi potansiyelin yüksek olduğu ve son zamanlarda enerji üretimi içinde güneş enerjisinin payının arttığı ülkelerden biridir. Türkiye’de güneş enerjisi potansiyelin en yüksek olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bölge genelinde ise hem enerji ihtiyacı hem de güneş enerjisi açısından potansiyeli yüksek olan illerin başında Gaziantep gelmektedir. Saha gerek yıllık toplam güneşlenme süresi, gerekse de yıllık toplam güneş radyasyonu miktarı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir potansiyele sahiptir.Türkiye’nin 6. büyük kenti olan Gaziantep aynı zamanda hem bölge hem de Ortadoğu sanayisinin lokomotifi durumunda olup, enerji ihtiyacı da diğer çevre illere göre de oldukça fazladır. Bu nedenle çalışma alanı olarak Gaziantep ili seçilmiş ve arazi kullanımı, trafolara uzaklık, ortalama sıcaklık, global güneşlenme durumu, ortalama güneşlenme süresi, eğim, bakı ve ana ulaşım güzergahlarına uzaklık parametreleri kullanılarak Gaziantep ilinin güneş enerjisi verimlilik haritası çizilmiştir. Bu haritanın oluşturulması için çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHY) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre Gaziantep ili arazisinin yaklaşık % 8’i güneş enerjisi verimliliği açısından çok uygun iken, % 44’ü ise uygun durumdadır.

Anahtar Kelimeler:

Gaziantep İlinde Gunes Enerjisi Potansiyelinin Analitik Hiyerarsi Sureci Yontemi (ahp) İle Belirlenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

Nowadays, with the constant increase in energy demand, the use of renewable energy sources as an environmental and long-lived alternative is rapidly increasing. This is the source of solar energy and the source of solar energy. Turkey is one of the countries with high solar power potential and has recently increased the share of solar energy in energy production. The region where the solar energy potential is high in Turkey is the southeastern Anadolu region. In the entire region, Gaziantep is the headquarters of the provinces with both energy needs and high potential in terms of solar energy. The area has a potential above the average of Turkey in terms of the total annual time of sunlight, or the total amount of solar radiation. The major city of Gaziantep is also in the locomotive state of both the region and the Middle East industry, and the energy demand is also much higher than the other environmental ones. Therefore, the work area of Gaziantep is chosen and the land use, distance to the trafoles, average temperature, global sunshine state, average sunshine time, curvature, maintenance and distance to the main transport routes, the Gaziantep province's solar energy efficiency map is drawn. The analytical hierarchy method (AHY) has been used from multiple criteria decision-making methods to create this map. According to the study, about 8% of Gaziantep’s land is very suitable for solar energy efficiency, while 44% are in suitable condition.

Determination Of Solar Energy Potential In Gazi̇antep Province By Analytical Hierarchy Process Method (ahp)
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.111
Atıf : 11.482
2023 Impact/Etki : 0.439
Coğrafya Dergisi