Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 70
 İndirme 32
Öğretmen Adaylarının Siber Aylaklık ve Bilişsel Kapılma Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi
2019
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızın her alanına girdiği bir dönemde teknoloji ile olan etkileşimimiz artan bir hız ile devam etmektedir. Özellikle öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojileri ile olan etkileşimi göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu artan ve yoğun kullanımı bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardanönemlileri özellikle eğitim ortamlarında öğrenen başarısına olumsuz etki ettiği düşünülen siber aylaklık ve bilişsel kapılma gibi kavramlardır. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının siber aylaklık ve bilişsel kapılma düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma örneklemi Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 376 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Eğitim Ortamlarına Özgü Hazırlanmış Siber Aylaklık Ölçeği” ve “Bilişsel Kapılma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre siber aylaklık düzeyi ile bilişsel kapılma düzeyi arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının akademik başarı durumları ile siber aylaklık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülürken; akademik başarı durumları ile bilişsel kapılma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca siber aylaklık düzeyi ile cinsiyet, sahip olunan teknolojik araç sayısı, sosyal medya hesabına sahip olma ve sosyal medya hesabı sayısı arasında anlamlı bir ilişki varken; bilişsel kapılma düzeyi ile sosyal medya hesabına sahip olma ve sahip olunan sosyal medya hesabı sayısı arasındaki ilişkinin de anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Candidate's Cybersecurity and Information Coverage Levels From Variable Values
2019
Yazar:  
Özet:

In a period in which information and communication technologies enter all areas of our lives, our interaction with technology continues with an increasing pace. In particular, the interaction of teachers candidates with information and communication technologies is at a level that cannot be neglected. This increasing and intense use of information and communication technologies brings with it some disadvantages. These negatives are concepts such as cyber disturbance and cognitive capture, which are considered to have a negative impact on the success of learning, especially in educational environments. The aim of this study is to study the teaching candidates in terms of various variables of cyber distinction and levels of cognitive inclination. The research sample consists of 376 teachers candidates studied and identified by random sample method in various departments of the University of Trakya Education Faculty. In the study, the data collection tool was used as the "Prepared Cybersecurity Scale" and "Cognitive Coverage Scale" specific to the educational environments. The research finds that there is a weak relationship in a positive direction between the level of cybersecurity and the level of cognitive capture. In addition, it has been shown that there is a meaningful relationship between the academic success status of the teacher candidates and the levels of cyber interference; there has been no meaningful relationship between the academic success status and the levels of cognitive interference. There is also a meaningful relationship between the level of cyber disagreement and gender, the number of technological tools possessed, the possession of a social media account and the number of social media accounts; the level of cognitive disagreement and the possession of a social media account and the number of social media accounts possessed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.142
Atıf : 5.267
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini