Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 220
 İndirme 62
Letoon Kutsal Alanı Kazılarında Bulunan Geç Antik Dönem Likya Üretimi Kandiller
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Antik Çağlardan başlayarak modern zamanlara kadar insan yaşamında önemli bir unsur olan kandiller yaşamı kolaylaştıran aydınlatma gereçlerinden biridir. Farklı formlarda, bezeme ve hamur yapısına sahip olan pismiş toprak kandiller arkeolojik kazılarda tarihleme unsuru olarak kullanılmaktadır Letoon, Muğla ili, Fethiye ilçesi, Kumluova Beldesi sınırları içerisinde, Eşen Çayı’nın batısında yer almaktadır. Antik Çağda Likya’nın kutsal alanı konumunda olan Letoon, 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Xanthos Antik Kenti ile beraber alınmıştır. Letoon kazıları 1960’lı yıllarda başlamış, kazıların Bizans araştırmaları etabında Erken Hristiyanlık Dönemine tarihlenen bir kilise, Profesör R. Martin Harrison tarafından ortaya çıkarılmıştır. Yapıya yönelik olarak rapor niteliğinde verilen bilgiler dışında günümüze kadar kapsamlı bir yayın yapılmamıştır. Bundan sonraki dönemlerde “ Fouilles du Letoon de Xanthos” ve “Revue Archéologique adlı yayın bantlarında, Kazı Sonuçları Toplantısı ve benzeri yayınlarında yer yer Erken Bizans Dönemine ait seramikler üzerine kısa tanıtımlar yapılmıştır. Letoon’daki Bizans seramiklerine yönelik yayınların eksikliği nedeniyle 2015 yılından itibaren Letoon Arkeolojik Araştırmaları Projesi kapsamında çalışmalar tekrar başlamış ve 2019 yılına değin devam etmiştir. Letoon Kutsal alanında başlangıçtan günümüze dek sürdürülen kazı çalışmalarında farklı alanlarda kandil buluntuları ele geçmiştir. Bu çalışmada yoğun olarak Letoon Manastırı kazılarında daha önceki yıllarda ele geçen kandiller ile tabakası belli olmayan Geç Antik Döneme tarihlenen ve yayınlanmamış kandillerin incelenmesi amaçlanmıştır. Letoon kutsal alanına yakın Patara Antik Kentinde yapılan seramik fırınları kazısında bu gruba ait kandiller bulunmuştur.  Kandillerin hamur rengi ve katkı maddeleri dikkate alındığında bu çalışmada ele alınan tüme yakın kandillerin üretim yerinin Eşen Ovası olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma ile Likya tipi olarak tanımlayabileceğimiz bu kandillerin tipolojik özelliklerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Likya Bölgesinde yapılan kazılarda sıklıkla ele geçen bu tip kandillere ait yayınların az sayıda olması bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Kazı buluntusu çark yapımı benzer kandiller bazı yayınlarda Helenistik dönemden başlayarak İS.7. yüzyıla değin tarihlendirilmişlerdir. Bu çalışmada Letoon Manastırı kazılarında bulunmuş benzer kandiller ise genel buluntu konteksti içerisinde 6.yüzyıl başı-7. yüzyıl ortasına tarihlendirilmişlerdir. 

Anahtar Kelimeler:

Late Ancient Likia Production Candles Found In The Holy Area
2019
Yazar:  
Özet:

Candles, which were an important element in human life from ancient times to modern times, are one of the lighting tools that make life easier. In different shapes, dirty soil candles with straw and steel structure are used as a historical element in archaeological excavations Letoon, Muğla, Fethiye district, Kumluova Beldesi, within the boundaries, is located in the west of Eşen Tea. Letoon, which was the holy area of Likya in ancient times, was included in the UNESCO World Heritage List in 1988 along with the Ancient City of Xanthos. Letoon excavations began in the 1960s, the excavations were discovered by Professor R. Martin Harrison, a church that dates back to the early Christian era at the stage of Byzantine research. There has not been a comprehensive publication so far, except for the information provided in the form of the report. During the subsequent periods, short publications on the ceramics of the Early Byzantine Period were made in the "Fouilles du Letoon de Xanthos" and "Revue Archéologique" broadcasts, the Summit of the Decoration Results and similar publications. Due to the lack of publications on Byzantine ceramics in Letoon, the work under the Letoon Archaeological Research Project has started again since 2015 and has continued until 2019. Letoon has captured candle findings in different areas in the holy area from the beginning to the present day. In this study, the intense aim of the Letoon Monastery eruptions is to study the candles that were taken in the previous years and the layer unknown from the Late Ancient Period and the unpublished candles. In the cave of the ceramic oven made in the Patara Ancient City near the sacred area of Letoon, candles of this group were found.  Considering the brush color and additives of the candles, it is believed that the production place of the thumb near candles addressed in this study is Eşen Ovası. This study is aimed at revealing the typological characteristics of these candles that we can identify as the Likya type. The small number of publications of these kinds of candles, which are frequently addressed in the Likya area, has been the main objective of this study. The casting finds the wheel making similar candles in some publications starting from the Hellenistic period. It was set for a century. In this study, similar candles found in the mines of the Letoon Monastery were found in the general context of the 6th-7. It was dated in the middle of the century.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.083
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini