Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 89
 İndirme 41
İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL KÜLTÜR VE MOTİVASYON ALGILARI (NEVŞEHİR ÖRNEĞİ)
2019
Dergi:  
Electronic Journal of Education Sciences
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel kültür ve motivasyon algılarını incelemektir. Araştırma kapsamında öğretmenlerin örgütsel kültür ve motivasyon algıları betimlendikten sonra bu algıların öğretmenlerin cinsiyetine, kıdemine, branşına ve görev yapmakta oldukları okuldaki görev süresine göre istatistiksel açıdan farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin örgütsel kültür algıları ile motivasyon algıları arasındaki korelasyon ile öğretmenlerin örgütsel kültür algılarının motivasyon algıları üzerindeki yordayıcı etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Nevşehir il merkezindeki okullarda görev yapmakta olan 159’u ilkokul öğretmeni, 165’i ortaokul öğretmeni olmak üzere toplam 324 öğretmen ile yürütülmüştür. Araştırmada Örgütsel Kültür Ölçeği ve Öğretmen Motivasyonu Ölçeği olmak üzere iki farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Örgütsel kültürün güç kültürü, rol kültürü, başarı kültürü ve destek kültürü alt boyutlarında analiz edildiği araştırmada, öğretmenlerin örgütsel kültür algılarına ilişkin en yüksek aritmetik ortalama destek kültürü boyutunda tespit edilmiş bu ortalamayı sırasıyla başarı, rol ve güç kültürü alt boyutları izlemiştir. Öğretmenlerin motivasyon algıları için içsel motivasyon ve dışsal motivasyon alt boyutlarında yapılan analiz sonuçlarına göre ise öğretmenlerin dışsal motivasyon algılarının içsel motivasyon algılarından daha yüksek olduğu, motivasyon algıları ile örgütsel kültür alt boyutlarına ilişkin algılar arasında pozitif yönlü zayıf ve orta düzeylerde ilişki gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin motivasyon algılarının örgütsel kültür algılarından yordanması için yapılan regresyon analizi sonucunda, öğretmenlerin örgütsel kültür algılarının, içsel motivasyon algılarındaki varyansın %25’ini, içsel motivasyon algılarındaki varyansın ise %13’ünü açıkladığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Primary and Secondary School Teachers' Orthodox Culture and Motivation Arguments (Nevşehir Example)
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of the research is to study the organizational culture and motivation perceptions of teachers working in primary and secondary schools. In the framework of the study, the teachers’ organizational culture and motivation perceptions were described and tested that these perceptions were statistically different according to the gender, seniority, branch and time of work in the school in which they are performing their duties. The study also studied the correlation between teachers’ organizational culture perceptions and motivation perceptions and the influential impact of teachers’ organizational culture perceptions on motivation perceptions. The research was conducted with a total of 324 teachers, including 159 primary school teachers, 165 secondary school teachers, who are working in schools in the Nevşehir district center in the 2017-2018 educational-educational year. The study used two different data collection tools, the Organizational Culture Scale and the Teacher's Motivation Scale. In the study that analyzes the strength culture of organizational culture, role culture, success culture and support culture in the subdimensions, the high arithmetic average support culture in relation to the organizational culture perceptions of teachers was identified; this average was followed by the subdimensions of success, role and power culture respectively. According to the results of the analysis of the teachers' perceptions of motivation in the underdimensions of internal motivation and external motivation, the perceptions of external motivation of teachers are higher than the perceptions of internal motivation, the perceptions of motivation and the perceptions of the underdimensions of organizational culture are observed in the positive, weak and medium levels. The regression analysis of teachers’ motivation perceptions from organizational culture perceptions revealed that teachers’ organizational culture perceptions revealed 25% of the variation in internal motivation perceptions and 13% of the variation in internal motivation perceptions.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Electronic Journal of Education Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 174
Atıf : 750
Electronic Journal of Education Sciences