Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 67
 İndirme 21
NEDİM’DEN SEZAİ KARAKOÇ’A, SİNEMADAN CUMAYA, DÜŞÜNCENİN VE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ
2019
Dergi:  
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birçok tarihî ve doğal güzelliğe sahip olan İstanbul, yüzyıllar boyunca Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu kadim şehir, tarih içerisinde farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. İstanbul sahip olduğu değerleriyle dün olduğu gibi bugün de birçok şair ve yazara ilham kaynağı olmuştur. İstanbul’u farklı mekânlarıyla şiirlerinde işleyenlerden biri de Lale Devri şairi Nedim’dir. Meşhur İstanbul Kasidesi’nde bu şehre methiyeler dizen şair, İstanbul’un tek bir taşını bütün Acem mülküyle aynı kıymette görür. Nedim’in İstanbul’a dair övgü dolu ifadeleri bu şiirle sınırlı olmayıp muhtelif şiirlerinin mısra aralarında da zikredilmiştir. Nedim Divanı’nda İstanbul değişik semtleriyle anılırken şairin zikrettiği en önemli mekânlardan biri de Sadabad’dır. Özellikle Lale Devri’nde halk için bir cazibe merkezi olan Sadabad bütün güzelliğiyle Nedim’in şiirlerine yansır. Bu bağlamda Nedim’in Sadabad’ı anlattığı “Gidelim serv-i revânım yürü Sadâbâd’a” nakaratlı şarkı dikkate değerdir. Zikredilen şarkı, son dönem Türk edebiyatının önemli simalarından biri olan Sezai Karakoç için ilham kaynağı olmuştur. Karakoç’un “İstanbul’un Hazan Gazeli” başlıklı şiirindeki düşünceler Nedim’in bahsi geçen şiirindeki düşüncelere yazılmış bir itiraz niteliğindedir. Bu itiraz, gelenek ve köklerden kopmaya, toplumsal yozlaşmaya bir nevi başkaldırı niteliğindedir. Bu çalışmada bahsi geçen iki şairin şiirlerinden hareketle aralarındaki zihniyet farkı tartışılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

From NEDIM to SEZAI KARAKOÇ, from Sinema to Friday, the Return of Thinking and Place
2019
Yazar:  
Özet:

Istanbul, with many historical and natural beauty, is a city that has been the capital of the Ottoman State for centuries. This ancient city has been the home of different civilizations in history. As with its values, Istanbul has been a source of inspiration for many poets and writers today. One of those who work Istanbul with its various places in his poems is Lale Devri poet Nedim. In the famous Istanbul Casidesi, the poet who sets the methys to this city, sees the one stone of Istanbul in the same value as the entire Acem property. Nedim's praiseful statements about Istanbul are not limited to this poem and the poem of his various poems is also mentioned among them. In the Nedim Divanı, Istanbul is mentioned with various districts while one of the important places the poet reminds is Sadabad. Sadabad, which is a centre of attraction for the people especially in the Lale era, reflects with all its beauty the poems of Nedim. In this context, the song “Gidelim serv-i revânim walk to Sadâbâd” which Nedim has told Sadabad is worth considering. The recorded song has been a source of inspiration for Sezai Karakoç, one of the important symbols of Turkish literature in recent times. The thoughts in Karakoç’s poem “Istanbul’s Hazan Gazeli” are in the nature of an objection written to the thoughts in Nedim’s mentioned poem. This opposition is in the nature of a rebellion against the breakdown of traditions and roots, against social corruption. In this study, the differences between the poems of the two poems are discussed by movement.

Anahtar Kelimeler:

The Transformation Of Thought and Space From Nedim To Sezai Karakoc, From Cinema To Friday Prayer
2019
Yazar:  
Özet:

Having many historical and natural beauties, Istanbul was the capital of the Ottoman Empire for centuries. This ancient city has been home to different civilizations throughout history. Istanbul has inspired many poets and writers today as it did in the past. Nedim, the poet of the Tulip Era, is one of those who discussed different places in Istanbul in his poems. The poet who praises this city in his famous Istanbul Kasidesi states that he will not replace a single stone of Istanbul with all Persian property. Nedim's acclaimed statements about Istanbul are not only limited to this poem, but also mentioned among the verses of his various poems. While various districts of Istanbul are mentioned in Nedim‟s Divan, Sadabad is one of the most important places mentioned by the poet. Sadabad, which is a center of attraction for the people especially in the Tulip Era, is reflected in Nedim's poems with all its beauties. In this context, Nedim tells that Sadabad is remarkable in a roundelay song “Gidelim serv-i revânım yürü Sadâbâd‟a”. The mentioned song has been an inspiration for Sezai Karakoç, one of the most important figures of recent Turkish literature. The thoughts in Karakoç's poem “İstanbul‟un Hazan Gazeli” are an objection to the thoughts in Nedim's mentioned poem. This objection is a kind of rebellion against social degeneration and detachment from tradition and roots. In this study, the mentality difference between the two poets is discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 523
Atıf : 389
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi