Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 297
 İndirme 93
Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Kadın İstihdamı: Refah Rejimleri Bağlamında Bir Karşılaştırma
2019
Dergi:  
Çalışma İlişkileri Dergisi
Yazar:  
Özet:

AB içerisinde liberal, muhafazakâr, sosyal demokrat, Güney Avrupa ve post-komünist olmak üzere beş farklı refah rejimi olduğu kabul edilmektedir. Her biri farklı özelliklere sahip olan bu refah rejimleri kadın istihdamı açısından da bazen birbirlerinden bazen de kendi içlerinde bile ayrışmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı AB ve Türkiye’deki kadın istihdamını işgücü piyasalarına ilişkin bir takım temel göstergeler üzerinden refah rejimleri bağlamında karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma Eurostat ve kısmen TÜİK’ten elde edilen veriler aracılığıyla yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda kadınların gerek işgücüne katılım gerekse de istihdam oranlarının sosyal demokrat refah rejiminde son derece yüksek, Türkiye’nin de dâhil olduğu Güney Avrupa refah rejiminde ise oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Burada dikkat çeken husus Türkiye’de kadınların gerek işgücüne katılım gerekse de istihdam oranlarının AB ortalamasının neredeyse yarısı düzeyinde olduğu, hatta en düşük oranlara sahip ülkelerin bile önemli ölçüde altında kaldığıdır. Yine Türkiye’de kadın istihdamının tarım sektöründeki ağırlığı ve ücretsiz aile işçisi şeklindeki çalışma türünün yaygınlığı ayırt edici bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. AB içerisinde kadınların hem işsizlik hem de genç işsizlik oranlarının en yüksek olduğu refah rejimi Güney Avrupa refah rejimidir. Kadınların yarı zamanlı çalışma oranlarının en düşük olduğu ülkeler ise Post-Komünist refah rejimi kapsamındaki ülkelerdir. 

Anahtar Kelimeler:

Turkiye ve Avrupa Birligi’nde Kadin İstihdami: Refah Rejimleri Baglaminda Bir Karsilastirma
2019
Yazar:  
Özet:

There are five different prosperity regimes within the EU: Liberal, Conservative, Social Democratic, Southern Europe and Post-Communist. These well-being regimes, each of which has different characteristics, are sometimes separate from each other and sometimes even within themselves in terms of women’s employment. The aim of this study is to compare women’s employment in the EU and Turkey through a set of basic indicators related to labour markets in the context of welfare regimes. This comparison was attempted through data obtained from Eurostat and partially from the TIC. The study found that women need to participate in labour, but their employment rates are extremely high in the social-democratic welfare regime, while in the South European welfare regime, which includes Turkey, it is quite low. The point that attracts attention here is that in Turkey women need to participate in labour, but the employment rates are almost half the EU average level, even the countries with low line rates remain significantly below. Again, the weight of women’s employment in the agricultural sector and the prevalence of the type of work in the form of free family workers in Turkey appear to us as a distinctive feature. The South European welfare regime, where women have a high rate of unemployment and youth unemployment, is the South European welfare regime. The countries where women have a low part-time employment rate are the countries under the post-communist welfare regime.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çalışma İlişkileri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 1.422
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini