Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 404
 İndirme 75
Peçenek-oğuz Kökenli Çıtak Türklerinin Dili Üzerine
2019
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

   Evliya Çelebinin, Seyahatname’sinde “Bulgar-Rum-Tatar-Moldovan gibi çeşitli halkların karışımı” olarak tarif ettiği hatta dillerinden örnekler vermesine rağmen hakkında yanılgıya düştüğü Çıtak Türklerinin bazıları 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve Balkan Savaşlarından sonra, bazıları ise 1914-1915 yıllarında Türkiye’ye göç etmiştir. Günümüzde Ankara, Tekirdağ, Çanakkale gibi Anadolu’nun birçok ilinde varlığını sürdürmekte olan Çıtak Türkleri, yerli halk tarafından hâlâ Pomaklar ile karıştırılmaktadır.    Çıtak Türklerinin halk inanışları, tarihî geçmişleri ve kökenleri ile ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen dilleri ile ilgili çalışma yapılmamış olması bizi bu çalışmaya sevk etmiştir. Bu çalışmayla Çıtak Türkleri ağzının belli başlı özelliklerini tespit ederek Türkiye Türkçesi ağızlarına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bununla birlikte halk edebiyatı derleme çalışmalarına da faydası olacağı düşünülen malzemeler tespit edilmiştir. Çalışmada yazılı kaynak taraması ve sözlü metin derlemesi yöntemleri kullanılmıştır. Önce yazılı kaynak taraması yapılarak Çıtak Türklerinin tarihî geçmişine, Çıtak kelimesinin etimolojisine dair görüşlere ve Çıtak kelimesiyle ilişkili olarak Gacal ve Pomak kavramlarına değinilmiştir. Sonra Çanakkale’deki Çıtak köylerinden olan Çan’ın Asmalı ve Karadağ Köyü’nden, Biga’nın Dikmen ve Sarısıfat Köyü’nden yapılan derlemelerde elde edilen metinler fonetik ve morfolojik açıdan incelenmiştir.    Sonuç olarak Çıtak Türklerinin belli başlı ağız özellikleri tespit edilmiş ve bugünkü durumu ortaya koyulmuştur. Tespit edilen ağız özellikleri ile uzun yıllar Çıtaklarla ilişkide bulunmuş olan Pomaklar ve Gacalların öne çıkan ağız özellikleri karşılaştırılmış; bu ağızlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya koyulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Pecenek-oguz Kokenli̇ Citak Turkleri̇ni̇n Di̇li̇ Uzeri̇ne
2019
Yazar:  
Özet:

Even though Evliya Çelebinin described in his Travelname as "a mixture of different peoples such as Bulgarian-Rum-Tatar-Moldovan" and even gave examples of his languages, some of the Chetak Turks were misleading about it after the 1877-1878 Ottoman-Russian War and the Balkan Wars, and some emigrated to Turkey in 1914-1915. Today, in many provinces of Anadolu, such as Ankara, Tekirdağ, Çanakkale, the Çıtak Turks are still mixed with Pomaklar by the indigenous people.    Despite the study of the people's beliefs, historical history and their origins, the study of their languages has not been carried out has led us to this study. This study is aimed at providing contribution to the Turkish mouths by identifying certain main characteristics of the Turkish mouth. However, materials that are believed to be beneficial for public literature work have been identified. In the study, written source scanning and oral text collection methods were used. The first written source scan was referred to the historical history of the Çıtak Turks, the opinions about the etymology of the word Çıtak and the concepts of Gacal and Pomak in relation to the word Çıtak. Then the texts obtained in the collections made from the Asmalı and Black Village of Chan, from the Çıtak villages in Çanakkale, from the Dikmen and Sarısıfat village of Biga, were studied in a phonetic and morphological perspective. As a result, certain main oral characteristics of the Cutakh Turkish have been identified and the current situation has been revealed. The detected mouth characteristics are compared with the outstanding mouth characteristics of the Pomacks and Gacals, which have been in relation to the Fools for many years; the similarities and differences between these mouths have been revealed.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 948
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini