Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 179
 İndirme 55
Ekonomik Büyüme, Çevre İçin Fırsat Maliyeti Mi Türkiye İçin Nedensellik Analizi
2017
Dergi:  
Balkan Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Endüstriyel devrimle karbon ve sera gazı emisyonuna neden olan fosil yakıtlara artan talep, çevre ve sürdürülebilirlik açısından tehdit oluşturmaktadır. İklim değişikliklerine sebep olan bu zararlı emisyonlar ekolojik dengeyi bozarak toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye, büyümede temel girdi olan enerjinin artan talebi ve bu talebin çoğunluğunu karbon emisyonu yaratan fosil yakıtların oluşturması nedeniyle sürdürülebilir ekonomi vizyonunda zorlu bir sürecin içerisindedir. Zararlı emisyon yaratmayan, temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yüksek potansiyele ve son yıllardaki girişimlere rağmen hala düşük seviyelerde kalması çevre konusundaki olumsuzluğu daha da derinleştirmektedir. Bu çalışmada Türkiye özelinde 1980-2012 yılları için ekonomik büyüme ve yenilenebilir enerjinin çevre kirliliği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ekonomik büyüme değişkeni olarak kişi başına sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla; yenilenebilir enerji değişkeni olarak kişi başına yenilenebilir enerji (hidroelektrik dahil) tüketimi ve sera gazı değişkeni olarak da kişi başına sera gazı emisyonu kullanılmıştır. Serilere öncelikle ADF ve iki kırılmalı Lumsdaine-Papell birim kök testleri uygulanmıştır. Düzey değerlerinde birim kök içeren serilerin birinci farklarında durağanlığa eriştikleri görülmüştür. Seriler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi ARDL sınır testi ile sınanmış ve seriler arasında eşbütünleşme ilişkisi olduğu bulunmuştur. Modelde sera gazı emisyonu ve büyümenin uzun ve kısa dönem katsayıları istatistiksel olarak anlamlı; yenilenebilir enerji tüketiminin katsayısı ise istatiksel olarak anlamsız çıkmıştır. Vektör hata düzeltme modeline dayalı Granger nedensellik testi, sera gazı emisyonu ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü; aynı şekilde sera gazı emisyonu ile yenilenebilir enerji tüketimi arasında da çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar Türkiye’deki büyüme paradigmasının yüksek oranda çevre kirletici olduğunu göstermektedir. Büyüme sera gazı emisyonu arasında bulunan geri besleme etkisi, ekonomide büyüme gerçekleştiğinde sera gazı emisyonunun yükseldiğini, aynı anda çoğunluğu karbon emisyonuna neden olan fosil yakıtlardan sağlanan enerjinin de büyümenin lokomotifi olduğunu ifade etmektedir. Çevre kirliliği telafi edilemez zararlara yol açmadan önce enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji teşvikleri konusunda kayda değer bir mesafe kat edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Economic Growth Is An Opportunity For The Environment Analysis Of Cause For Turkey
2017
Yazar:  
Özet:

The increasing demand for fossil fuels, which has caused carbon and greenhouse gas emissions by the industrial revolution, is a threat to the environment and sustainability. These harmful emissions, which cause climate change, disrupt ecological balance and negatively affect public health. Turkey is in a challenging process in the sustainable economy vision due to the increasing demand for energy that is the main input in growth and the creation of fossil fuels that generate most of this demand. The use of clean, renewable energy sources that do not generate harmful emissions has a high potential and, despite recent efforts, remains at low levels, which further deepens the environmental negative. This study examined the impact of economic growth and renewable energy on environmental pollution for the years 1980-2012. Economic growth variable is the non-profit domestic revenue at fixed prices per person; renewable energy variable is the renewable energy consumption per person (including hydroelectric) and greenhouse gas variable is the greenhouse gas emissions per person. The series first applied ADF and two broken Lumsdaine-Papell unit root tests. In the first instance, it is seen that the units that contain the root of the series have reached the standpoint in the level. The matching relationship between series has been tested by the ARDL border test and it has been found that there is a matching relationship between series. The long and short-term rates of greenhouse gas emissions and growth in the model are statistically meaningful, while the rate of renewable energy consumption is statistically meaningless. Based on the vector error correction model, the Granger causality test found that there was a double causal relationship between greenhouse gas emissions and economic growth; in the same way, there was a double causal relationship between greenhouse gas emissions and renewable energy consumption. These findings show that the growth paradigm in Turkey is highly environmentally polluting. The recovery effect between growth greenhouse gas emissions indicates that when growth occurs in the economy, greenhouse gas emissions increase, and at the same time the energy supplied by fossil fuels, which mostly causes carbon emissions, is also the growth locomotive. Before environmental pollution leads to irreparable damage, a considerable distance in terms of energy efficiency and renewable energy incentives should be multiplied.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Balkan Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 452
Atıf : 1.830
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini