Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 3.564
 İndirme 375
 Sesli Dinleme 12
Sağlık Hizmetlerinde Tıbbi Sekreterliğin Meslekleşme Süreci Açısından İncelenmesi
1
Dergi:  
Başkent University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Abstract Sağlık hizmetleri günümüzde; hekimler, hemşireler ve diğer çalışanlarının kapsamlı ve koordineli olarak üstlendikleri bir ekip hizmetidir. Tıbbi sekreterler ise bu sağlık ekibinin bir parçası olarak hastanın hastaneye başvurusundan taburcu işlemlerinin yapılmasına kadar olan süreçte birçok farklı görevi üstenmiştir. Ülkemizde kullanılan tıbbi sekreter kavramının; literatürde ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarda, birden çok kavramla ifade edildiği görülmektedir. Bunlar tıbbi kayıt görevlisi, tıbbi transkripsiyonist, tıp sekreteri, yönetici tıbbi asistan, kodlayıcı, hasta kabul görevlisi, resepsiyonist, tıbbi kayıt teknisyeni ve sağlık bilgi teknisyeni olarak tanımlanmaktadır.                 Tıbbi sekreterliğin gelişimi, tıbbın gelişimine ve tıbbi kayıtların kullanımına paralel bir gelişim göstermiştir. Zaman içerisinde toplumsal ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, tıbbi sekreterlikte değişme ve gelişmeler kaydedilmiştir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tıbbi sekreterlere duyulan ihtiyaç giderek artmış, çalıştıkları ortamlara ve birimlere göre sorumlulukları farklılaşmıştır. Tıbbi sekreterler sadece kayıtları tutan, daktilo yazan, not tutan ve çeşitli büro işlerini yapan bir eleman olmaktan çıkarak; iletişim becerileri ile donatılmış, tıbbi ve idari verilerin ve bilgilerin bilimsel ilkelere göre toplanması, düzenlenmesi ve bilginin kullanımında uzmanlık isteyen önemli görevler üstlenmiştir.                 Meslek genel olarak, bir kimsenin geçimini sağlamak üzere, profesyonel olarak sürekli yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir iş ya da uğraşın meslek sayılabilmesi için, o iş ya da uğraşın en azından belli bir tekniği ve kurumsallaşmış değerleri olması gerekmektedir. Türkiye’deki üniversitelerin çoğunluğunda tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programları olmasına rağmen tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik konusunda akademik olarak yeterli çalışmaların yapılmadığı görülmektedir. Günümüzde tıbbi sekreterlik mesleğinin gereği ve önemi tartışılmamakla birlikte, görev sınırlarının çizilmesinde farklı uygulamalara ve görüşlere rastlanılmaktadır. Bu anlamda tıbbi dokümantasyon ve sekreterliğin yasal olarak net bir görev tanımı da bulunmamaktadır. Dolayısıyla bir takım istihdam ve çalışma koşuları ile ilgili problemler bulunmaktadır. Bu çalışmada tıbbi dokümantasyon ve sekreterliğin eğitimi, istihdam imkânları ve yukarda belirtilen kriterlere göre meslek olup olmadığı ve meslekleşme süreci incelenmiş ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Başkent University Journal of Education

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 238
Atıf : 1.189
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini