Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 127
 İndirme 45
Üniversite Öğrencilerinin Ayrışma Bireyleşme ve Kimlik Algılarının Demografik Özelliklerine Göre İncelenmesi
2019
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocuğun ilk sosyal çevresi anne, babası ya da bakım veren kişiden oluşmaktadır. Çocuğun ilgisinin ikinci yaşın bitimiyle anneden dış dünyaya yönelmesi ilk ayrışma bireyleşme denemeleri olarak tanımlanabilir.  İkinci ayrışma bireyleşme döneminin başladığı ergenlik döneminde ise ergen birey, ebeveynlerinin içselleştirilmiş bağlarından ayrışarak, kimlik geliştirmeye çalışır. Üniversiteye gitmek için evden ve aileden ayrılan, son ergenlik döneminde bulunan, geç ergenin ebeveynlerinden ayrışarak sağlıklı bir kimlik kazanması, hâlihazırda ve gelecekteki hayatı için önem kazanmaktadır. Yapılan çalışmalar, ikinci ayrışma bireyleşme döneminde olan ergenlerin evden ayrılma süreçlerinde çeşitli uyum ve kimlik problemleri yaşadıklarını göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışmada üniversite öğrencilerinin ayrışma bireyleşme düzeyleri ile kimlik algıları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ve çeşitli bağımsız değişkenlere göre ayrışma bireyleşme düzeyleri ile kimlik algıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma 2016-2017 eğitim öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören toplam 763 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin 533’ü (%69.9) kız, 230’u (%30.1) erkektir. Ergenlerin ayrışma bireyleşme ve kimlik algılarını ölçmek amacıyla “Ergenlerde Ayrışma Bireyleşme Ölçeği” ve “Kimlik Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, kısıtlanma kaygısı ve olumsuz kimlik algısı arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki (r=.340),  olduğu, ayrılık kaygısı ve olumsuz kimlik algısı arasında orta düzeyde (r=.438) pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Reddedilme beklentisi ve olumsuz kimlik algısı arasında ise, yüksek düzeyde pozitif yönde (r= .618) anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bağımsız değişkenler açısından, cinsiyet, fakülte ve aile tutumuna göre, ayrışma bireyleşme ve kimlik algısı puanları farklılık göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

University Students' Separation Individualization and Identity Perceptions According To Demographic Characteristics
2019
Yazar:  
Özet:

The first social environment of the child consists of a mother, a father or a caregiver. The child’s interest toward the end of the second age from the mother to the external world can be defined as the first separation individualization attempts.  In the adolescence period in which the second separation period of individuality begins, the adolescent individual tries to develop identity by separating from the intrinsic ties of his parents. The achievement of a healthy identity by leaving the house and family to go to the university, in the last adolescence period, the late adolescent's separation from his parents, becomes of importance for his present and future life. The studies have shown that adolescents in the second separation period experience various harmony and identity problems in the process of leaving the house. Therefore, this study aims to investigate whether there is a meaningful relationship between separation individualization levels and identity perceptions of university students and whether there is a meaningful difference between separation individualization levels and identity perceptions according to different independent variables. The study was conducted on a total of 763 university students who studied in the various faculties of the University of the Nine May in the 2016-2017 educational year. 533 of the students (69.9%) are girls and 230 (30.1%) are men. In order to measure adolescent separation individuality and identity perceptions, the "Made of separation individuality in adolescents" and the "Made of identity perception" were used. The study found that there was a low-level positive (r=340) meaningful relationship between limitation anxiety and negative identity perception, and that there was a medium positive (r=438) meaningful relationship between separation anxiety and negative identity perception. Between the expectation of rejection and the negative perception of identity, there was a meaningful relationship in a high level of positive direction (r= .618). In terms of independent variables, according to gender, faculty and family attitude, separation individualization and identity perception points have shown differences.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.678
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi