Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 813
 İndirme 28
KUZEY MAKEDONYA MÜSLÜMANLARININ GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
2019
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yugoslavya’nın dağılması ile birlikte, Balkanlarda etnik çatışmalar (1991) başlamıştır. Önce Slovenya ve Hırvatistan, ardından Bosna-Hersek ve Makedonya’nın bağımsızlıklarını ilan etmeleriyle Balkanlarda yeni bir dönem başlamıştır. Makedonya’da Müslümanlar nüfusun %40’ından fazlasını oluşturmakla birlikte ülke, en fazla Müslüman vatandaşa sahip 5. Avrupa ülkesidir. Kökleri ve cinsiyetleri itibariyle Slav ırkına mensup olan Makedonların Müslümanlarla tanışması Osmanlı öncesine rastlamaktadır. Ancak 14.asırda Osmanlıların bölgeyi fethetmesiyle birlikte İslam bölgede hızla yayılmaya başlamıştır. Makedonlar, o günden bugüne mensubu oldukları İslam dini üzere yaşamaktadırlar. Her ne kadar Yugoslavya Cumhuriyeti’nin bir parçası oldukları dönemlerde dinsizleştirilme politikasına maruz kalmışlarsa da özellikle 1990’lı yıllardan sonra yeninden eski dinî değerlerine dönme ve onları yaşama yolları aramaya başlamıştır. Makedonya, Osmanlı döneminde farklı din mensuplarının birlikte yaşadığı, kişilerin inançlarını özgürce yaşayabildikleri bir ülke olup, insanların bu farklılığa büyük bir saygı içinde oldukları bir vakıadır. Başlangıçta örnek gösterilecek kadar toplumsal anlamda dini ritüellere duyulan bu saygı insanlar arasındaki ilişkilere de yansımış, kişiler çatışmadan uzak, sevgi içinde ve kardeşçe yaşamışlardır. Ancak ilerleyen süreçlerde Hıristiyanlar lehine ayrımcılıklar başlamış ve 2001 yılında büyük bir etnik çatışmanın kıyısından dönülmüştür. Ohri anlaşmasıyla sonlandırılan çatışma sonrası Kuzey Makedonya siyasi idareleri her geçen gün Müslümanların elde ettikleri hak, hukuk ve yasal statüyü her geçen gün kısıtlama yoluna gitmişlerdir. Hıristiyanlara göre adeta ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü düşünen Müslümanların sayısı ve en büyük sorunlarının ortaya çıkarılması makalenin esas amacıdır. 

Anahtar Kelimeler:

KUZEY MAKEDONYA MÜSLÜMANLARININ GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
2019
Yazar:  
Özet:

With the dissolution of Yugoslavia, ethnic conflicts in the Balkans began in 1991. First Slovenia and Croatia, then Bosnia and Herzegovina and Macedonia declared independence in the Balkans. In Macedonia Muslims make up more than 40% of the population, the country has the highest number of Muslim citizens. It is a European country. Makedonians who belong to the Slav race, according to their roots and gender, meet Muslims before the Ottoman. But in the 14th century, as the Ottomans conquered the region, Islam began to spread rapidly in the region. The Macedonians have lived in the Islamic religion that they have been members of since that day. Although they had been subjected to the policy of disreligion during the period they were part of the Republic of Yugoslavia, especially after the 1990s, they began to regain to their ancient religious values and seek ways to live them. Macedonia is a country where different religious members live together during the Ottoman era, where people can live their beliefs freely, and where people are greatly respected for this diversity. This respect for religious rituals in the social sense that is enough to be shown in the beginning has also reflected the relations between people, people have lived far from conflict, in love and in fraternity. But in the progressive processes, discrimination in favor of Christians began and in 2001 it came back from the edge of a major ethnic conflict. After the conflict ended by the Ohri Agreement, the political authorities of North Macedonia went on the way of restricting the rights, legal and legal status that Muslims obtained every day. According to Christians, the number of Muslims who believe they are treated as a second class citizen and the highest problem is the main objective of the article.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 548
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi