Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 113
 İndirme 10
Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Akran İlişkilerinin Ailelerinin Demografik Özelliklerine ve Ebeveyn Tutumlarına Göre İncelenmesi
2019
Dergi:  
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
Yazar:  
Özet:

Okul öncesi dönemde akran ilişkilerinde ilk deneyimlerin yaşanması, çocukların ilk akran problemleriyle bu dönemde karşılaşması anlamına gelmektedir (Wood, Cowan, & Baker, 2002). Çocuklar bu dönemde, akran ilişkilerinde problemler ve başarısızlıklar yaşadıklarında sonraki yıllarda davranış ve sosyal uyumsuzluk açısından risk altında olmaktadırlar. Olumlu akran ilişkileri, çocuğun gelişimini desteklemekte fakat akran ilişkilerindeki problemler yani olumsuz akran ilişkileri ileriki yıllarda sosyal yeterlik problemlerinin belirleyicisi olabilmektedir (Brown, Odom, & Conray, 2001). Bu dönemde aile ilişkileri, anne-babanın sergiledikleri tutumlar çocuğun yaşamında etkili olmaya devam etmekte ve akranlar da çocuk için sosyal sistem içinde ikincil düzeyde önemli olmaya başlamaktadır (Beyazkürk vd, 2007). Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarının akran ilişkilerini, ailelerinin demografik özelliklerine (aile birlikteliği, sosyoekonomik durum, eğitim düzeyleri) ve ebeveyn tutumlarına göre incelemektir. Yapılan araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışma grubunu Bursa ilinde okul öncesi eğitime devam eden 36-66 aylık 50 kız, 50 erkek olmak üzere toplam 100 çocuk ve onların ebeveynleri oluşturmuştur. Veriler, Pınar Kanlıkılıçer (2005) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Davranış Sorunları Tarama Ölçeği ve Evren Karabulut Demir (2007) tarafından geliştirilen Ebeveyn Tutum Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde ANOVA, t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ebeveynlerin eğitim düzeyleri azaldıkça çocuklarının kavgacı-saldırgan; anne-babası birlikte olan çocukların endişeli-ağlamaklı akran ilişkisi gösterdiği; demokratik ebeveyn tutumu ile kavgacı-saldırgan ve endişeli-ağlamaklı akran ilişkisi arasında negatif ilişki, otoriter tutum ile kavgacı-saldırgan ve endişeli-ağlamaklı akran ilişkisi arasında pozitif ilişki, izin verici ebeveyn tutumu ile kavgacı-saldırgan, endişeli-ağlamaklı ve aşırı hareketli-dikkatsiz akran ilişkisi arasında pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlere, çocuklarına karşı sergiledikleri tutumların çocuğun akran ilişkileri üzerine etkilerinin anlatıldığı seminerler düzenlemeli, farkındalık yaratılmalıdır. Eğitim düzeyi düşük olan ailelere demokratik tutum sergilemenin öneminin anlatılması ve benimsetilmesi açısından eğitim verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Okul Oncesi̇ Donem Cocuklarinin Akran İli̇ski̇leri̇ni̇n Ai̇leleri̇ni̇n Demografi̇k Ozelli̇kleri̇ne ve Ebeveyn Tutumlarina Gore İncelenmesi̇
2019
Yazar:  
Özet:

Experience of the first experiences in the relationships in the pre-school period means that children face the first problems in this period (Wood, Cowan, & Baker, 2002). In this period, children are at risk of behavioral and social incompatibility in the following years when they experience problems and failures in their relationships. Positive co-relationships support the development of the child, but problems in co-relationships, the negative co-relationships, can be the determiner of social capacity problems in the coming years (Brown, Odom, & Conray, 2001). In this period, family relationships, the attitudes that parents and parents show continue to be effective in the child's life and the relatives also begin to become secondary in the social system for the child (Beyazkürk vd, 2007). The aim of this study is to study the parent relationships of pre-school children based on their family’s demographic characteristics (family unity, socio-economic situation, educational levels) and parents’ attitudes. The research is a visual study in the screening model. The study group formed a total of 100 children and their parents, including 50 boys, 50 girls, 36-66 months of pre-school education in the province of Bursa. The data was obtained using the Pre-School Behavioral Problems Scanning Score developed by Pınar Blood (2005) and the Parental Behavioral Score developed by the Universe Karabulut Iron (2007). In data analysis, ANOVA, t test and correlation analysis were used. The study found that as the educational levels of parents decrease, their children are struggling-aggressive; the children with their parents have a struggling-aggressive co-relation; the negative relationship between the democratic parent attitude and the struggling-aggressive and struggling-aggressive co-relation, the authoritarian attitude and the struggling-aggressive and struggling-aggressive co-relation, the positive relationship between the permissive parent attitude and the struggling-aggressive, struggling-aggressive and excessively moving-aggressive co-relation. Parents should organize seminars in which the influence of their attitudes towards their children on the relationship of the child should be discussed, awareness should be created. Families with a low education level should be educated in terms of the importance of demonstrating and adopting a democratic attitude.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)