Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 109
 İndirme 31
 Sesli Dinleme 1
Grafik Tasarımda Yeni Nesil Font Tasarımı
2015
Dergi:  
Art-e Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu ifade biçimi olarak işaret ve sembollerden yararlanıp, sesi simgeler haline dönüştürerek harfleri ortaya çıkarmıştır. İnsanların mağara duvarlarına ve kaya gibi yerlere çeşitli amaçlar için yaptığı pirimitif simgeler ilk yazı düşüncesini doğurmuştur. Pirimitif simgelerden ideografik yazı şekline, Mezopotamya’daki resim-yazısından çivi yazısına ve Mısır’da hiyeroglif yazıdan fonografi adı verilen hece yazısına geçilerek yazı evrimleşmiştir. Fenikeliler zamanı gelindiğinde alfabetik yazı ortaya çıkmıştır. Yunanlılar ve Romalılar, Fenikelilerin oluşturduğu alfabeyi temel alarak kendi alfabelerini oluşturmuştur. 1450’li yıllara gelindiğinde Gutenberg hareketli metal hurufatı icat ederek ‘Texture’ yazı karakterini kullanmış, font ve yazı karakteri tasarımı anlayışının gelişimine katkı sağlanmıştır. Sonrasında Venedik’te oluşan Old Style fontlarla, Modern fontlarla ve bu dönemler arasında oluşan Geçiş Dönemi fontlarıyla font tasarımı çeşitlilik kazanmaya başlamıştır. Fakat asıl çeşitlilik 19. yy’dan sonra ortaya çıkmıştır. 19. Ve 20. yy’da görülen sanat akımları ve akımlar haricinde 1950’lerde başlayan bilgisayar teknolojisi font tasarımına sistem fontları gibi yeni açılımlar getirmiştir. 1980’lerden sonra bilgisayar teknolojisi ve masaüstü yayıncılık geniş Gün geçtikçe teknolojinin ilerlemesiyle font tasarımını mümkün kılan tasarım programlarının sayısı artmıştır. Sadece basım ve yayın sektöründeki tipografistler veya tasarımcılar değil, mesleki yeterliliği olmayan fakat bilgisayara sahip birçok kişi özgün font tasarlamaktadır. Bu nedenle bu makalede alanında uzman kişiler tarafından tasarlanan yeni font tasarımlarına yer vererek günümüzde font tasarımının nasıl bir içeriğe sahip olduğu görülecektir. Böylelikle bu inceleme makalesinde yeni nesil font tasarımlarında oluşan yenilikler ve değişen değerler saptanıp, grafik tasarımdaki yeri ve önemi incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Font Tasarımı, Yeni Nesil Font, Yazı Karakteri, Tipografi, Grafik Tasarım, Masaüstü Yayıncılık.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Art-e Sanat Dergisi
Art-e Sanat Dergisi