Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 73
 İndirme 31
Türk Hitabet Tarihine Genel Bir Bakış
2000
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Elocution, or oratory, is a style of speech which has a history as old as the beginning of humanity. It is ari art of delivering speech intended for the crowds in order to infom1, electrify, and sometiJ!IeS activate them. There are various kinds of elocutions that may be classified into such groups as religious, military, political, scientific, and ceremonial. When compared to other nations and civilizations the Turkish style of elocution, in histerical terms, seems to have been inadequate except for the religious and military ones. However, it may historically be categorized under three stages. The first stage covers the time of Turkish settlement in Central Asia up until the XIIIth century when not much information was made available in written fom1. The second stage covers the time when the TurkS established such states or civilizations in a wide range geography as Gaznalees, Harezmees, Mamluqees, and Akkoyunlees. Though not enough, we have some inforulation about this period covering the ages between XII-XV. The third and the fina! stage covers the times of the Anatelian Saljuqees and the Ottomans about which we have relatively more information since the XIl'h century till our time. The present paper mainly focuses on the first and the fina! stages reviewing and providing information about various genres of Turkish elocution.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi