Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 102
 İndirme 13
Rekabet Düzeyi ile Büyüme Arasındaki İlişki: Panel Analizi
2012
Dergi:  
Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

  Uluslararası ticaret teorisinde ülkelerin rekabet gücü; ücretler, döviz kuru, verimlilik gibi birçok değişkenlerle ölçülmüştür. Dünya Ekonomik Forumu bu anlamda yıllık olarak düzenlemiş olduğu Global Rekabetçilik Endeksi ile veri oluşumuna katkı sağlamaktadır. Dünya Ekonomik Forum’un anlayışına göre rekabetçilik, ülkenin verimliliğini etkileyen bir dizi faktörler, politika uygulamaları ve kurumsal düzenlemeleri içermektedir. Kaynakların daha etkin kullanılması anlamına da gelen verimlilik artışı, temel kriterler ve yenilikler ülkelerdeki büyüme rakamlarını etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı ülkelerdeki rekabetçilik endeksinin bileşenlerinin büyüme oranlarına etkisini bulmaktır. Çalışmada 2005 sonu itibariyle kişi başı milli gelir seviyesi Global Rekabetçilik Raporunda 5.500-10.000 USD aralığında bulunan Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Kazakistan, Kolombiya, Makedonya, Malezya, Meksika, Panama, Peru, Romanya, Rusya, Tayland, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Venezuela alınmıştır. Bu ülkelerinin 2006-2011 yılları arasındaki büyüme rakamları bağımlı değişken; Global Rekabetçilik Endeksi raporunda yer alan Temel gereksinimler, Etkinlik ve Yenilik bileşenleri açıklayıcı değişken olarak modele alınmıştır. Bu üç değişkenin statik panel yöntemi ile büyüme değişkenini açıklama gücü araştırılmıştır. Rassal Etki modeli kullanılarak yapılan tahmin sonuçları istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. TEMEL ve ETKİNLİK katsayıları sırasıyla 6.75 ve 6.72 değerleri ile büyümeyi olumlu etkilediği YENİLİK değişkeninin -13.16 katsayısı ile bu ülkelerin büyüme rakamlarını olumsuz etkilediği bulunmuştur. Reel Konjonktürel Dalgalanmalar teorisine göre teknolojik ilerlemeler bazen mevcut sermayeyi kullanılamaz hale getirir ve konjonktürel dalgalanmaların oluşmasına neden olur. Bu çalışmada ele alınan ülkelerdeki ampirik sonuçlar da bu savı destekler niteliktedir. Anahtar Kelimeler: Rekabet Düzeyi, Büyüme, Panel

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between The Level Of Competition and Growth: Panel Analysis
2012
Yazar:  
Özet:

In the theory of international trade, the competitiveness of countries is measured by many variables, such as wages, exchange rates, and efficiency. The World Economic Forum contributes to the formation of data with the Global Competitiveness Index, which is organized annually in this sense. According to the World Economic Forum, competitiveness includes a number of factors, policy practices and corporate regulations that affect the country’s efficiency. Increased efficiency, basic criteria and innovations, which also means more efficient use of resources, are the most important factors affecting growth figures in countries. The aim of this study is to find the impact of the components of the competitiveness index in countries on growth rates. The study included the national income level per person from the end of 2005 in the Global Competitiveness Report between $5,500-10,000 in the range of Bosnia and Herzegovina, Botswana, Brazil, Bulgaria, Algeria, China, Kazakhstan, Colombia, Macedonia, Malaysia, Mexico, Panama, Peru, Romania, Russia, Thailand, Tunisia, Turkey, Ukraine, Venezuela. The growth figures of these countries between 2006 and 2011 vary depending on; the Basic Requirements, Activity and Innovation components listed in the Global Competitiveness Index report are modeled as an explanatory variable. The ability to describe the growth variable with the static panel method of these three variables has been studied. The predictions made using the Rassal Effect Model have been statistically meaningful. Basic and effectiveness ratings are 6.75 and 6. The new variable -13.16 that has a positive impact on growth with 72 values has found that the growth figures of these countries have a negative impact on growth. According to the theory of real conjunctual fluctuations, technological advances sometimes make the existing capital unavailable and cause conjunctual fluctuations. The empirical outcomes in the countries discussed in this study are also qualified as supports. Keywords: level of competition, growth, panel

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi