Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 18
Thematic and Methodological Trends Of Computational Thinking Skills-related Graduate Theses In Turkey
2020
Dergi:  
Sakarya University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de bilgi işlemsel düşünme becerisi ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin tematik ve yöntemsel açıdan analizlerini yapmaktır. Bu amaç kapsamında YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Ulusal Tez Merkezi veri tabanında yer alan Nisan 2020’e kadar yayınlanmış 30 yüksek lisans ve 8 doktora olmak üzere toplam 38 eser nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi modeli kullanılarak incelenmiştir. Lisansüstü tezlerin incelenmesinde betimsel içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre lisansüstü tezlerde daha çok programlama öğretimi, robotik ve blok tabanlı görsel programlamanın bilgi işlemsel düşünme becerisi üzerindeki etkilerinin incelendiği sonucuna ulaşılmıştır. Oldukça sınırlı sayıda bilgi işlemsel düşünme becerisinin geliştirilmesine yönelik tasarım ve geliştirme çalışmasının yapıldığı tespit edilmiştir. Lisansüstü tezlerin büyük çoğunluğunun Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanında yapıldığı ve en fazla tezin 2019 yılında yayınlandığı görülmüştür. Lisansüstü tezlerin daha çok nicel araştırma yöntemi ve yarı deneysel desen kullanılarak tasarlandığı, çalışmalarda çoğunlukla ortaokul örneklem profilinin tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte ağırlıklı olarak ölçek, görüşme ve gözlem veri toplama araçları kullanılarak toplanan verilerin kestirimsel analiz teknikleri doğrultusunda analiz edildiği görülmüştür. Araştırma sonucunda, nitel veya karma araştırma yöntemlerinin kullanıldığı, özellikle okul öncesi örneklem profilinin tercih edildiği tasarım çalışmalarının yapılması önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sakarya University Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 569
Atıf : 4.332
2023 Impact/Etki : 0.012
Sakarya University Journal of Education