Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 5
Mahlassız Şiirler Sorunu: “îro Jı Destê Dılberê” Şiiri Üzerine Bir Araştırma
2023
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mahlas, şairin edebî ismidir ve hem okura hem de araştırmacılara şiirin sahibini bildirir. Ancak her şiirde mahlas yoktur. Klasik edebiyat araştırmalarında bu tür mahlassız şiirler önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu şiirlerin gerçek sahibini bulmak edebiyat araştırmacıları için önemli bir tecrübedir. Belirtmek gerekir ki Klasik Kürt edebiyatında bu tarz mahlassız şiirler pek çoktur, bilhassa Feqiyê Teyran Divanı’nda. Bu yazıda Kürtçe “Îro ji destê dilberê” şiiri örneğinde bu sorunu ele alacağız. Bahsi geçen şiir araştırmacılar tarafından iki farklı şair (Feqiyê Teyran ve Siyahpoş) adına neşredilmiştir. Bu iki iddianın yanı sıra biz de adı geçen şiirin bir parçasını XIX. yüzyıldan kalma bir elyazması defterde bulduk. Bu şekilde mevcut üç nüshayı ele alarak edisyon-kritik ve kaynak taraması ile sahibini tespit etmeye çalıştık. Ayrıca metinlerarasılık incelemesi de bize şiirin sahibini bulmada önemli deliller sundu ve sonuç olarak bir kanaate ulaştık. Ancak bu tartışmalı şiirin dışında genel olarak Feqiyê Teyran ile Siyahpoş’un üslupları birbirine çok benzediğinden ve bu yeni denenen bir yöntem olduğundan bir sonuca varmak kolay olmadı. Yine de uyguladığımız bu yöntemin diğer mahlassız şiirlerde de sorunu çözmek için bir kılavuz olabileceğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

The Problem Of Poems Without Pseudonyms: A Research On The Poetry “îro Ji Destê Dilberê”
2023
Yazar:  
Özet:

The pseudonym is the literary name of a poet and informs the readers about the owner of the poem. However, not every poem has a pseudonym. Such poems without pseudonyms pose an important problem in classical literature studies. Finding the real owner of these poems is an important experience for literary researchers. It should be noted that there are many such poems in classical Kurdish literature, especially in the Feqiyê Teyran’s Divan. In this article, the problem will be considered in the example of the Kurdish poem “Îro ji destê dilberê”. Researchers attribute it to two different poets (Feqiyê Teyran and Siyahpoş). Apart from the two claims, the aforementioned poem was found in a manuscript book dating back to the 19th century. Using edition-critical, the researcher tried identifying the poem's owner by considering the existing three copies. The researcher found significant evidence utilizing the analysis of intertextuality provided to find the owner of the poem. However, this is a newly tried compound method in Classical Kurdish literature and therefore it is not easy to reach the result. Because beyond this controversial poem, the styles of Feqiyê Teyran and Siyahpoş are very similar. However, it can be concluded that the applied method can be a guide in solving the problem in other classical poems whose pseudonym is not known.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 668
Atıf : 1.045
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini