Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Kişilik bozuklukları ve pekiştireç duyarlılıkları arasındaki ilişkilerde duygu düzenleme ve cinsiyetin düzenleyici aracılık modelleri
2023
Dergi:  
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Alanyazında kişilik bozukluklarında kadın ve erkekler arasındaki farklılıklar çok sayıda çalışmada ortaya konmaktadır. Ancak bu farklılıkların altında yatan nedenler net bir şekilde açıklanamamaktadır ve cinsiyetin duygu düzenleme ile ilişkili olarak düzenleyici rolüne ilişkin sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada kişilik bozuklukları ile pekiştireç duyarlılık sistemleri arasındaki ilişkilerde duygu düzenleme ve cinsiyetin düzenleyici aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-66 yaş arası 262 kadın (%61,4) ve 165 erkek (%38,6) olmak üzere toplam 427 (28,52±11,05) katılımcı dahil edilmiştir. Coolidge Eksen II Envanteri Plus Türkçe Kısa Formu, Pekiştireç Duyarlılık Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği - Kısa Form kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı yöntemi, Fisher Z testi, bağımsız örneklemler t-testi ve “PROCESS Macro v.3.5” programında yer alan Model 59 uygulanmıştır. Paranoid PD, Borderline PD, Histrionik PD, Narsisistik PD, Çekingen PD, Bağımlı PD, DİS, Kaçma, Donma ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği puanlarının kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu Antisosyal PD puanlarının erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Düzenleyici aracılık analizinde Şizoid PD, Bağımlı PD, Borderline PD, Antisosyal PD, Obsesif Kompulsif PD, Histrionik PD ve Narsisistik PD'yi içeren modellerde cinsiyet ve duygu düzenlemenin düzenleyici aracılık rolüne sahip olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, kişilik bozuklukları açısından kadın ve erkeklerin pekiştirme duyarlılık sistemlerinden ve duygu düzenleme güçlüğünden farklı şekillerde etkilendiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Moderated Mediation Models Of Emotion Regulation and Gender In The Relationships Between Personality Disorders and Reinforcement Sensitivity
2023
Yazar:  
Özet:

In the literature, the differences between females and males in personality disorders are stated in many studies. However, the underlying causes of these differences are not clear, and also there are limited studies about the moderating role of gender regarding emotion regulation. In this respect, in this study it was aimed to examine the moderated mediation role of emotion regulation and gender in the relationships between reinforcement sensitivity systems and personality disorders. In the study, 427 (28.52±11.05) participants, 262 females (61.4%) and 165 males (38.6%) between the ages of 18-66 were included. Coolidge Axis II Inventory Plus Turkish-Short Form, Reinforcement Sensitivity Questionnaire and Difficulties in Emotion Regulation- Brief Form were used. Pearson Product Moments Correlation coefficient method, Fisher's Z test, independent samples t-test and Model 59 in the “PROCESS Macro v.3.5” program was applied for statistical analysis. It was found that Paranoid PD, Borderline PD, Histrionic PD, Narcissistic PD, Avoidant PD, Dependent PD, BIS, Flight, Freeze and Difficulties in Emotion Regulation Scale scores were significantly higher in women; Antisocial PD scores were significantly higher in males. It was found that emotion regulation and gender have moderated mediation role in the models that include Schizoid PD, Dependent PD, Borderline PD, Antisocial PD, Obsessive Compulsive PD, Histrionic PD and Narcissistic PD. The findings show that men and women are affected in different ways from the difficulties in emotion regulation and reinforcement sensitivity systems in regards to personality disorders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 37
Atıf : 2
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi