Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 126
 İndirme 34
Sağlık Sektöründe Talep Tahmini Üzerine Literatür Araştırması
2020
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uluslararası hukukla korunan temel bir insan hakkı olan sağlık hakkının bireylere adil ve etkin dağıtılabilmesi kıt kaynakların adil ve en etkin seviyede kullanılması ile mümkün olur. Adil ve etkin organize edilmiş sağlık hizmetleri sunumundan bahsedebilmek için ihtiyaçların doğru tespiti, işgücü tahmini, stok kontrolü, maliyet yönetimi ya da malzeme temini gibi çeşitli alanlarda sağlık hizmetlerine olan talebin tespiti en önemli ihtiyaçtır. Talep tahminleri de bu ihtiyacın giderilmesi noktasında sağlık ekonomisi biliminin ve bilimsel tekniklerin desteği ile karar vericilere destek olmaktadır. Çalışmamızda sağlık sektörü odağında yapılan talep tahmini çalışmalarının ve tahminlemede kullanılan yöntem ve tekniklerin bir kısmının özeti niteliğinde yerli ve yabancı literatür araştırması amaçlanmıştır. Yapılan literatür taraması neticesinde ulaşım, imalat, gıda, sağlık gibi çok çeşitli sektörlerde tahmin yöntemleri ve talep tahminleri ile ilgili yapılmış çalışmalar olduğu görülmüştür. Kullanılan teknikler açısından incelendiğinde hareketli ortalamalar ve üssel düzgünleştirme başta olmak üzere zaman serileri analizi ve regresyon analizi yardımıyla yapılan öngörülerin nispeten daha çok tercih edildiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Research On The Demand In The Health Sector
2020
Yazar:  
Özet:

The right to health, which is a fundamental human right protected by international law, can be fairly and effectively distributed to individuals with the fairest and most effective use of the poor resources. To be able to talk about fair and effective organized health services, the most important need is to identify the demand for health services in various fields, such as the correct identification of needs, labour estimate, stock control, cost management or material supply. The demand forecasts also support the decision makers with the support of health economics science and scientific techniques at the point of addressing this need. Our study is aimed at the research of domestic and foreign literature as a summary of the demand forecast studies and some of the methods and techniques used in the forecast. As a result of the scan of the literature, it has been shown that many studies have been carried out in various sectors such as transport, manufacturing, food, health and demand forecasts. When studied in terms of the techniques used, it was observed that predictions made with the help of time series analysis and regression analysis, including moving average and basic correction, were relatively more preferred.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 543
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini