Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 51
 İndirme 10
Salgın Hastalıkların Cumhuriyetten Günümüze Lise Tarih Ders Kitaplarında İşlenişine Genel Bir Bakış
2020
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lise ders kitaplarının neleri içereceği, bu içeriğin (bilgi ve değerlerin) nasıl aktarılacağı öğretim programlarında yer alan amaç ve kazanımlar doğrultusunda belirlenmiştir. Bu çalışmada da insanlık tarihinin şekillenmesinde etki eden faktörlerden tali nedenler arasında düşünebileceğimiz “Salgın Hastalıklar” konusunun lise tarih ders kitaplarında nasıl işlendiği ortaya konularak, konunun ders kitapların işlenmesine yönelik yeni alternatif yaklaşımlar sunmak amaçlanmaktadır. Bu çalışma nitel araştırma deseninde tasarlanmış olup, araştırmada doküman incelemesi ve betimsel içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda 1933’den günümüze ortaöğretim lise1-2-3-4’de okutulan tarih ders kitapları incelenerek veriler betimsel analizle yorumlanmıştır. İncelenen ders kitaplarından 1933 ve 1934 yılında okutulan tarih ders kitaplarının (I, II, III ve IV) yazıldıkları döneme kadar tarihe damga vuran salgın hastalıklara incelenen diğer kitaplardan daha bütüncül ve kapsamlı bir şekilde işlediği görülmektedir. İncelenen 9., 10., 11. ve 12. sınıf ders kitapları içinde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi veya Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları salgın hastalıklara daha fazla yer vermiştir. Bu ders kitaplarında, tarihi süreç içinde kurulan devletlerin medeniyet, kültür ve bilim çalışmaları içerisinde sağlık konuları işlenmiş ancak salgın hastalıklar konusuna ya hiç değinilmemiş ya da çok kısa bahsedilmiştir. Tarih ders kitaplarında salgın hastalıklar; etkili oldukları dönemler, salgının ortaya çıkışı, etkileri ve alınan tedbirler öğretim programındaki ünite ve süreleri göz önünde bulundurularak salgın hastalıklar konusu bilimsel ve biçimsel içerik yönünden etkinlik örnekleriyle zenginleştirilerek yer verilebilirler.

Anahtar Kelimeler:

A General Look At The Treatment Of The Disease From The Republic To The Present Day Of The High School History In The Classbooks
2020
Yazar:  
Özet:

High school curricula is determined in accordance with the objectives and achievements included in the curriculum, how this content (knowledge and values) will be transmitted. This study also aims to provide new alternative approaches to the processing of the subject’s teaching books, with the aim of showing how the topic “Salgın Diseases” is processed in the high school history books, which can be considered among the factors that influence the formation of human history. This work has been designed in the research model and has been used in the research for document examination and visual content analysis. According to the objectives of the study from 1933 to today, the data were interpreted by visual analysis by examining the history curriculum books taught in the secondary school1-2-3-4. From the examined curricula books to the history curricula books (I, II, III and IV) read in 1933 and 1934, it appears to be more comprehensive and comprehensive than the other books studied on epidemic diseases that mark history until the time they were written. In the reviewed 9th, 10th, 11th and 12th class lessons, the History of the Republic of Turkey or the History of the Republic of Turkey and the Atatürkçülük lessons have given more place to epidemic diseases. In these curricula books, the civilization, culture and scientific studies of the states founded in the historic process have been addressed with health issues but the issue of epidemic diseases has not been mentioned or very shortly mentioned. In the history curriculum, epidemic diseases; the periods in which they are effective, the occurrence of the epidemic, the effects and the measures taken in the curriculum, taking into account the units and times of the epidemic diseases can be included by enriching them with examples of activity in the scientific and formal content of the subject.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.379
Atıf : 10.097
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini