Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 76
 İndirme 19
Kripto Para Fiyatlarında Balon Varlığının Tespiti: Bitcoin, Iota ve Ripple Örneği
2020
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Paranın kullanımı tarih boyunca farklı şekillerde olmuştur. Günümüz teknoloji yoğun dönemi paraya farklı biçimler kazandırmak sureti ile değişikliklere neden olmuştur. Bu değişiklik genelde paranın değerine ilişkin gerçekleşmiş olup yapıldığı madenden değer alan paradan, parayı basan merkezi otoriteye doğru bir değişimle meydana gelmiştir. Merkezi otoriteler kendi paralarının konvertibilitesini arttırmak için sonucu büyük toplumsal olaylara ve problemlere dönüşmüş projeler yapmıştır. Bu sorunsal insanoğlu tarafından kabul edilemez noktalara gelmiş ve teknolojik dönüşümün ve değişimin, ürün ve hizmetlerin aracıyı azaltan özelliği ile bir çok kesim tarafından entegrasyon sürecini hızlanmıştır. Bu dönüşümlerin başında yapay zeka uygulamaları, endüstri 4.0 üretim sistemleri ve adını Bitcoinin değer artışı ile duyduğumuz blockchain sistemi gelmektedir. Blockchain sistemi para ya da veri transferinde güvenilir bir biçimde aracısız olarak transfer yapabilmeyi sağlayan ve 2008 yılında Satoshi Nakamoto adında biri/birileri tarafından kullanıma sunulun kriptografik bir transfer ve depolama sistemidir. Blockchain sisteminin ayırt edici özelliği ise işlem maliyetlerini azaltması ve güven olgusunu kriptografik yazılımlar ile sağlamasıdır. Bu sistemin bir ödülü olarak karşımıza çıkan Bitcoin Blockchain altyapısını kullanan ve sistemin işleyişi için önemli bir pozisyonu olan ödül parası olarak tanımlanabilir. 2008 yılında değeri sentlerle ölçülen Bitcoin 2017 yılında fiyatı 19.050 ABD dolarına çıkmıştır. Bu artış Bitcoin ’in tanınırlığı tüm dünya da arttırmıştır. Bitcoin’in fiyatlarındaki sürekli değişim bir çok yatırımcıyı tedirgin etse de Bitcoin ve diğer kripto paralara gösterilen ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada merkezi bir otorite tarafından desteklenmediği için sürekli balon ya da köpük fiyat kavramlarının doğruluğu matematiksel olarak kanıtlanmaya çalışılacaktır. Bu kapsamda kripto paraların fiyatlarında karşılaştırmalı olarak spekülatif balon varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Bitcoin, IOTA ve Ripple kripto paralarının günlük kapanış fiyatları, spekülatif balonların tespiti ve balonların oluşma dönemlerini belirlemek amacıyla Phillips vd. 2013 tarafından geliştirilen genelleştirilmiş eküs Sup ADF GSADF birim kök testi ile test edilmiştir. Çalışma sonucunda her üç kripto paranın fiyatında özellikle 2017 yılı son çeyreğinde balon oluşumu tespit edilmiştir. Balon oluşumu tespit edilen dönemler tarihsel olarak değerlendirildiğinde haber manipülasyonlarının etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Detection Of The Balloon Property In Cryptocurrency Prices: Bitcoin, Iota and Ripple Example
2020
Yazar:  
Özet:

The money has been used in different ways throughout the history. Today’s technological intensity has led to changes in the form of making money different forms. This change usually occurred in relation to the value of the money and occurred by a change in the value of the money from the mine in which it was made, to the central authority that pushed the money. The central authorities have made projects that resulted in major social events and problems to increase their currency conversibility. This problematic human being has reached unacceptable points and has accelerated the process of integration by many sections with the feature of technological transformation and reducing the medium of change, products and services. In the beginning of these transformations, the application of artificial intelligence, industry 4. 0 production systems and the name comes from the blockchain system that we hear with the value increase of Bitcoin. Blockchain system is a cryptographic transfer and storage system that allows for reliable transfer of money or data and was introduced to use by one/one named Satoshi Nakamoto in 2008. The distinctive feature of the Blockchain system is that it reduces transaction costs and provides confidence with cryptocurrency software. This system can be defined as a reward coin that uses the Bitcoin Blockchain infrastructure and has an important position for the system’s operation. In 2008, the value of Bitcoin was measured by cents, and in 2017, the price rose to $19.050. This increase has also increased the recognition of Bitcoin throughout the world. While the constant change in the prices of Bitcoin annoys many investors, the interest in Bitcoin and other cryptocurrencies is increasing every day. Because this study is not supported by a central authority, the accuracy of the constant balloon or dust price concepts will be tried to be mathematically proven. In this context, speculative balloon existence was tried to be identified comparatively in the prices of cryptocurrencies. The study includes the daily closing prices of Bitcoin, IOTA and Ripple cryptocurrencies, the detection of speculative ballons and the periods of ballon formation. The generalized edge developed by 2013 was tested with the ADF GSADF unit root test. According to the study, balloon formation was detected in the price of each of the three cryptocurrencies, especially in the last quarter of 2017. The periods identified balloon formation were historically assessed and the result was that the effects of news manipulations were achieved.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.284
Atıf : 12.402
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini