Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Kurtuluş Savaşı’ndaki Kadın Kahramanların Cumhuriyet Dönemi’ndeki Tematik Bir Müze Bağlamında İncelenmesi
2023
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Kurtuluş Savaşı’ndaki Millî Mücadele Dönemi, erkeklerin cephede gösterdiği üstün mücadelenin yanı sıra kadınların da elinden gelenin ötesinde, çoğu zaman erkeklerin görevlerini de paylaşarak ve üstlenerek büyük bir kahramanlık sergiledikleri bir dönem olmuştur. Bu dönemde Halide Edip Adıvar başta olmak üzere, Kara Fatma ve daha birçok kadın kahraman verdikleri bağımsızlık mücadelesiyle Cumhuriyet’in temellerinin atılmasında da önemli role sahip olmuştur. Bu çalışmada, Kurtuluş Savaşı’ndaki kadın kahramanlar hakkında çeşitli bilgilere yer verilerek Ankara’da tematik bir müze olarak açılan Halide Edip Adıvar ve Kadın Kahramanlar Müzesi yerinde incenmiş ve ziyaretçilerin müze deneyimiyle ilgili yorumları nitel analiz programı ATLAS.ti aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre müze tarihe ışık tutmasıyla millî bilinci pekiştirerek Millî Mücadele Dönemi’nin anlaşılmasına katkı sunmaktadır. Bununla birlikte, ziyaretçilerin müzede yaşadıkları turizm deneyiminden memnun oldukları, müzede millî duygular yaşadıkları anlaşılmıştır. Tematik bir müze olarak kurulmuş olan Halide Edip Adıvar ve Kadın Kahramanlar Müzesi’nin, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı içerisinde yer almasının önemli bir avantaj olduğu düşünülmektedir. Müzenin içeriğinde yer alan canlandırmalar, maketler, ses sistemi, izletilen belgeseller de görsel açıdan ziyaretçilerin deneyiminin kalitesinin artmasına ve gerçeklik duygusuyla adeta zamanda bir yolculuk yaparak çeşitli duygular hissetmesine hizmet etmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda yaşanılan zulme karşı özgürlük mücadelesi vermede ve vatanı düşman işgalinden kurtarmada halk, büyük fedakârlıklar göstermiştir. Bu fedakârlıkların içselleştirilmesinde ve kadınların Millî Mücadele’deki rolünün anlaşılmasında Halide Edip Adıvar ve Kadın Kahramanlar Müzesi ağırlıklı bir konumda bulunarak Türk kadınını da onurlandırmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Analysing The Female Heroes In The War Of Liberation In The Context Of A Thematic Museum In The Republic Period
2023
Yazar:  
Özet:

The National Struggle Period in the War of Liberation is a period in which, in addition to the superior struggle of men at the front, women also displayed great heroism, often sharing and undertaking the duties of men. In this period, Halide Edip Adıvar, Kara Fatma and many other heroines played an important role in laying the foundations of the Republic with their struggle for liberation. In this study, Halide Edip Adıvar and Women Heroes Museum (Halide Edip Adıvar ve Kadın Kahramanlar Müzesi), which was opened as a thematic museum in Ankara, was examined on-site and visitors' comments about the museum experience were analysed through the qualitative analysis programme ATLAS.ti. According to the results obtained from the research; the museum contributes to the understanding of the National Struggle Period by reinforcing national consciousness by shedding light on history. In addition, it was understood that the visitors were satisfied with the tourism experience they had in the museum and that they experienced national feelings in the museum. It is thought that the location of the Halide Edip Adıvar and Women Heroes Museum, which was established as a thematic museum, within the Sakarya Battlefield Historical National Park is an important advantage. The reenactments, models, sound system, and documentaries in the content of the museum also serve to increase the quality of the experience of the visitors visually and to feel various emotions by travelling through time with a sense of reality. In the War of Liberation, the people showed great sacrifices in the struggle for freedom against the oppression and in liberating the homeland from enemy occupation. In internalizing these sacrifices and understanding the role of women in the National Struggle, Halide Edip Adıvar and Women Heroes Museum has a dominant position that also honours Turkish women.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 8.439
Gaziantep University Journal of Social Sciences