Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
Universiteli Genclerin Gunde İcilen Sigara Sayisina Gore Nikotin Bagimliligi ve Solunum Fonksiyonlarinin Karsilastirilmasi
2021
Dergi:  
Eurasian Research in Sport Science
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı üniversiteli gençlerde günde içilen sigara sayısına göre nikotin bağımlılığının ve solunum fonksiyonlarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya beden eğitimi ve spor yüksekokulunda eğitim gören 15 kadın 15 erkek toplam 30 öğrenci gönüllü olarak katıldı. Katılımcıların özellikleri kişisel bilgi formu ile nikotin bağımlılığı ise Fagerström nikotin bağımlılık anketi ile değerlendirildi. Solunum fonksiyonlarından zorlu vital kapasite, zorlu ekspirasyon hacmi, tepe akım hızı COSMED-Pony FX spirometre ile ölçüldü. Cinsiyet ve günde içilen sigara sayısına göre farklılık için Mann-Whitney U test çoklu değişkenlerin değerlendirilmesinde ise çoklu lineer regresyon modeli uygulandı (p<0.05). Solunum fonksiyonlarında ve nikotin bağımlılığında gruplar arası anlamlı farklılık bulunmazken (p>0.05) günde 6 ve daha fazla sigara içen grupta sadece zorlu vital kapasite değerinde cinsiyet etkisinin olduğu belirlendi (p<0.05). Katılımcıların solunum fonksiyon cevapları üst seviyede olup nikotin bağımlılıkları ise çok az ve az bağımlıydı. Günde içilen sigara sayısı artmasının nikotin bağımlılığında ve zorlu vital kapasitede olumsuz etki yarattığı gözlendi.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Nicotine Dependence and Respiratory Functions According To The Number Of Cigarettes Smoked Per Day In Youths
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to compare nicotine addiction and respiratory functions in university students according to the number of cigarettes smoked per day. A total of 30 students, 15 female and 15 male, studying at the physical education and sports school participated in the study voluntarily. The characteristics of the participants were evaluated with the personal information form and the nicotine addiction was evaluated with the Fagerström nicotine addiction questionnaire. From respiratory functions; forced vital capacity, forced expiratory volume, and peak flow rate were measured with the COSMED-Pony FX spirometer. Mann-Whitney U test for difference according to gender and number of cigarettes smoked per day; Multiple linear regression model was used to evaluate multiple variables (p<0.05). While there was no significant difference between the groups in respiratory functions and nicotine addiction (p>0.05); In the group that smoked 6 or more cigarettes a day, it was determined that there was only a gender effect on the forced vital capacity value (p<0.05). The respiratory function responses of the participants were at a high level and their nicotine dependence was very low and less dependent. It was observed that the increase in the number of cigarettes smoked per day had a negative effect on nicotine addiction and forced vital capacity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Eurasian Research in Sport Science

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 107
Atıf : 509
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini