Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 5
Asistan Doktorlarda Tükenme (Burnout) Sendromu
2007
Dergi:  
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İlk kez gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen ve günümüzde büyük bir sorun olduğu bilinen Tükenme (Burnout) Sendromu, en kapsamlı olarak Maslach ve Jackson tarafından; Duygusal tükenmişlik, depersonalizasyon, bireysel beceri ve başarıda azalma olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, tıpta uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlardaki Tükenme Sendromu’nu ve etkileyen etmenleri değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamıza katılan 52 (30 erkek, 22 kadın) asistan doktora (yaş ortalaması 27.51+2.63) Tükenme Sendromu’nun üç boyutunu değerlendiren üç alt ölçeği (duygusal tükenme, depersonalizasyon ve bireysel başarı alt ölçekleri) içeren Maslach Burnout Envanteri’ndeki 32 soruluk anket uygulandı. Sonuçlar, düşük, orta ve yüksek düzey olarak değerlendirildi. Veriler ki-kare testi ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Ankete katılanların 41’inin (%78,9) kirada, 11’inin (%21,1) kendi evinde oturduğu, ortalama çalışma saatlerinin 231,34+21.23 saat/ay olduğu ve sadece 40 (%76.9)’ının yıllık izin kullandığı saptanmıştır. Duygusal tükenilmişlik alt ölçeği ankete katılanları 35’inde (%67,31) yüksek, 17’sinde (%32,7) orta düzeyde, depersonalizasyon alt ölçeği 27’sinde (%51,9) yüksek, 25’inde (%48,1) orta düzeyde, bireysel başarı alt ölçeği 33’ünde (%63,5) yüksek, 9’unda (%17,3) orta, 10’unda (%19,2) düşük düzeyde saptanmış olup bulgular cinsiyet, yıllık gelir düzeyi ve ev sahibi olup olmamaya göre farklılıklar göstermemekte idi. Yıllık izinlerini kullanamayan ve çalışma saatleri fazla olanlarda duygusal tükenme ile depersonalizasyon oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: İzin kullanamayan ve çalışma süreleri uzun olan uzmanlık öğrencilerinde Tükenme Sendromu sık görülür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Aile Hekimliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 63
Atıf : 69
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi