Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
ABORTUS İMMİNENS İLE BAŞVURAN GEBELERDE BAKILAN TAM KAN SAYIMI PARAMETRELERİ HANGİ OLGUNUN GEBELİK KAYBI İLE SONUÇLANACAĞINI BELİRLEYEBİLİR Mİ?
2023
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Bu çalışmamızda, düşük tehdidi ile başvuran hastaların hangilerinin düşükle sonuçlanacağını öngörebilmek için tam kan sayımı parametrelerinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasına abortus imminens tanısı olan 205 kadın hasta dahil edilmiştir. Birinci grupta abortus imminens tanısı olan ve düşük yapan hastalar, ikinci grupta ise abortus imminens tanısı olan ve gebeliği devam eden hastalar olmak üzere hastalar gebelik sonucuna göre iki gruba ayrılmıştır. Hastaların hastaneye başvuruları sırasında bakılan tam kan sayımı parametrelerinden hemoglobin (Hgb), hematokrit (Hct), trombosit (Plt), beyaz kan hücreleri(WBC), nötrofil, lenfosit, ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW) değerleri kaydedilmiş ve platelet-lenfosit oranı (PLR), nötrofil-lenfosit oranı (NLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), sistemik inflamatuar index (SII) gibi değerler hesaplanıp kaydedilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, gebelik sonucu düşükle sonuçlanan grubun yaşı, 30 (27-36), gebelik sonucu doğum ile sonuçlanan gruba göre, 29 (25-33), anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.021). Abortus grubunun parite sayısı, doğumla sonuçlananlara göre yüksek bulunmuştur ( 1(0-2) vs 1(0-1) p=0,017). Doğum grubunda yaşayan çocuk sayısı abortus grubundan yüksek bulunmuştur (1(1-2) vs 1(0-2) (p=0.021). Diğer demografik veriler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). abortus imminens tanısı olanlarda, gebelik sonuçlarını öngörmede tam kan sayımı parametrelerinde istatistiksel anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Düşük tehdidi ile başvuran hastalarda tam kan sayımı parametrelerini araştırdığımız bu çalışmada, gebelik sonucu düşük ile sonuçlanan ve gebelik sonucu doğumla sonuçlanan gruplar arasında tam kan sayımı parametreleri açısından istatistiki olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak düşük gelişecek hastaları öngörmede, tam kan sayımı parametrelerinin klinik kullanımı mümkün görünmemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Can Complete Blood Count Parameters Of Pregnant Women Presenti̇ng Wi̇th Aborti̇on İmmi̇nens Determi̇ne Whi̇ch Case Wi̇ll Result İn Pregnancy Loss
2023
Yazar:  
Özet:

Introduction and Aim: In this study, it was planned to investigate the parameters of the complete blood count in order to predict which patients presenting with the threat of miscarriage will result in miscarriage. Materials and Methods: Two hundred and five female patients with abortion imminens diagnosis were included in this retrospective cohort study. In the first group, patients with abortion imminens diagnosis and experienced miscarriage, and in the second group, patients with abortion imminens diagnosis and continuing pregnancy were divided into two groups according to the pregnancy outcome. Hemoglobin (Hgb), hematocrit (Hct), thrombocyte (Plt), white blood cells (WBC), neutrophil, lymphocyte, mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW) values were recorded from the complete blood count parameters of the patients during their admission to the hospital. and values such as platelet-lymphocyte ratio (PLR), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-lymphocyte ratio (MLR), systemic inflammatory index (SII) were calculated and recorded. Results: In this study, the age of the group that resulted in miscarriage was found to be 30 (27-36) and the age of the group that resulted in miscarriage was 29 (25-33), significantly higher than the group that resulted in delivery as a result of pregnancy (p=0.021). The parity number of the abortion group was found to be higher than those resulting in delivery (1(0-2) vs 1(0-1); p=0.017. The number of children living in the birth group was higher than the abortion group (1(1-2) vs 1(0-2), (p=0.021).There was no significant difference between the groups in terms of other demographic data (p>0.05). No statistically significant difference was found in complete blood count parameters in predicting pregnancy outcomes (p>0.05). Conclusion: In this study, in which we investigated the parameters of the complete blood count in patients presenting with threatened abortion, no statistically significant difference was found between the groups that resulted in abortion and gave birth as a result of pregnancy, in terms of complete blood count parameters. As a result, clinical use of complete blood count parameters does not seem possible in predicting patients who will develop miscarriage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 225
Atıf : 51
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi