Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Psikolojik Güçlendirmenin Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkisi: Üniversite Personeli Üzerinde Bir Araştırma
2023
Dergi:  
Yönetim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sinizm, tatminsiz, sürekli eleştiren ve olumsuz düşüncelerle dolu insanları tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Örgütsel sinizm ise örgütle ilgili açık veya gizli sert eleştiriler ve olumsuz inançlar/duygular olarak tanımlanmaktadır. Gelişen teknoloji ve artan rekabet, krizler, işten çıkarmalar, ücret yetersizliği ve yoğun çalışma şartları, çalışanların örgütlerine karşı olumsuz tutumlar geliştirmelerine yol açmaktadır. Örgütler için, sinizmin potansiyel sonuçları hiç de olumlu değildir. Bireylerde kendi örgütüne karşı bir dizi yapıcı olmayan duyguya yol açar, dolayısıyla düşük üretkenlik ve doğrudan gelir kaybı ile ilişkili olduğu söylenebilir. Örgütsel sinizm “bilişsel, duygusal ve davranışsal” olmak üzere üç boyutta kavramsallaştırılmaktadır. Örgütlerde psikolojik güçlendirme ise, çalışanların işle ilgili rollerine, işin anlamlılığına karar vermelerine yardımcı olma ve önemli kararları etkileme algısı olan “artan içsel görev motivasyonu” olarak tanımlanabilir. Motivasyonel bir yapı olarak güçlendirme, “anlam, yetkinlik, otonomi ve etki” olmak üzere dört boyutta incelenmektedir. Araştırmanın hipotezleri, psikolojik güçlendirme boyutlarının örgütsel sinizm boyutlarını olumsuz yönde etkilediği önerisiyle oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da bulunan bir üniversitede görev yapan idari personel oluşturmaktadır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre 12 hipotezden 8'i kabul edilmiş, 4'ü reddedilmiştir. Güçlendirmenin "yetkinlik" ve "etki" alt boyutları ile sinizmin "davranışsal" boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, güçlendirmenin " yetkinlik" boyutu ile örgütsel sinizmin "bilişsel ve duygusal boyutları" arasında negatif değil pozitif bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç, işini en iyi şekilde yaptığını düşünen yetkin işgörenlerin, diğer çalışanlara kıyasla, örgütün eksiklerini ve yanlışlarını daha iyi görebildiklerine ve daha mükemmeli aradıklarına işaret edebilir. Örgüt açısından olumlu bir gelişme olan işgörenin yetkinliğinin arttığı durumlarda, örgütün aleyhine olan bilişsel ve duygusal sinizmin artması şüphesiz ilgi çekici ve üzerine daha fazla araştırma yapılması gereken bir konudur.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Psychological Empowerment On Organizational Cynicism: A Research On University Staff
2023
Yazar:  
Özet:

Cynicism is a concept used to describe people who are dissatisfied, constantly critical, and full of negative thoughts. Organizational cynicism, on the other hand, is defined as harsh criticism and negative beliefs/feelings about the organization, either openly or secretly. The developing technology and competitive environment, economic crisis, mass layoffs, insufficient remuneration policy and long working hours cause employees to develop negative attitudes towards their organizations. Since it causes individuals to develop a series of unconstructive feelings towards the organizations, it can be said to be associated with low productivity and loss of income directly. Organizational cynicism is conceptualized in three dimensions as “cognitive, affective, and behavioral”. Psychological empowerment in organizations can be defined as “increased intrinsic task motivation”, which is the perception of helping employees decide on their job-related roles, the meaningfulness of work, and influencing important decisions. Empowerment, as a motivational construct, consists of four dimensions: “meaning, competence, self-determination, and impact”. The hypotheses of the research were formed with the proposal that the dimensions of psychological empowerment affect negatively the dimensions of organizational cynicism. The sample of the research consists of administrative staff working at a university in Istanbul. According to the results obtained in this study, 8 out of 12 hypotheses were accepted and 4 were rejected. The "competence" and "impact" subdimensions of empowerment did not have a significant relationship with the "behavioral" dimension of cynicism, while the "competence" dimension of empowerment had a positive, not negative, relationship with “cognitive and affective dimensions” of organizational cynicism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Yönetim Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 940
Atıf : 9.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini