Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 19
Aydınlatma ve Renk Tasarımının Anlam Yaratımına Etkisi: Şahsiyet Dizisi Üzerine Bir Değerlendirme
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Sinema ve televizyona yönelik üretilen eserlerde ışık kullanımının amacı en temelde konuyu, çevreyi ve karakter eylemlerini, nesnelerin algılanışlarını kolaylaştırma gibi görünse de en büyük işlevi eserin dramatik vurgusu ve psikolojik atmosferinin estetize edilmesinde ortaya çıkar. Sinema filmlerinde en az ışık kadar önemli olan ve duygu ile anlam üretimine birlikte katkı sağlayan bir diğer öğe ise renktir. Renk yine ışığın algılanmasıyla ilgili bir öğe olarak görüntünün genel biçimine ve çağrıştırdığı anlamlar aracılığıyla istenilen duygunun yaratılmasında dramatik bir işlev görür. Işık ve renk gerek biçimsel açıdan gerekse sanatçının zihninde tasarladığı anlam ve duyguların izleyiciye, aktarılması bakımından görsel ürünlerin üretilmesi noktasında önemli bir öğe olarak aktif bir şekilde kullanılırlar. Günümüzde geleneksel Türk televizyon yayıncılığının yanı sıra internetin altyapısını oluşturduğu yeni dijital seyir platformları üzerinde pek çok yerli dizi ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmada yönetmenliğini Onur Saylak’ın yaptığı 2018 Puhu TV yapımı Şahsiyet dizisi aydınlatma ve renk tasarımının anlamın kurulmasıyla olan ilişkisi açısından incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan Henrich Wölfflin’in “biçimsel analiz” yöntemi belirlenmiştir. Çalışmanın kuramsal kısmında açıklanan aydınlatma ve renk tasarımının televizyon anlatısı içerisinde ne şekilde estetize edildiğine dair çözümleme bağlamında toplam 12 bölüm olan dizinin içerisinden 14 sahne örneklem olarak seçilmiştir. Çalışma sonucunda dizide Barok dönem resim sanatında kullanılan ışık kullanımı ile benzeyen bir aydınlatma tasarımı gerçekleştirildiği görülmüştür. Renk ise Fovizm döneminde ortaya çıkan renk biçemi ile ortak yapıda görselleştirilmiştir.  Dizide yer alan sahnelere bakıldığında belirli duygu ve psikolojik durumları niteleyen mavi, kırmızı, sarı ve yeşil gibi renkler karakter baslı olarak ön plana çıkmıştır. Söz konusu psikolojik durumları niteleyen renklerin dizinin anlatısı içerisinde yine aynı devamlılıkta sahnelere yansıtıldığı görülmüştür.  

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Lighting and Color Design On Creating Meaning: A Assessment On The Personality Series
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of the use of light in the works produced for cinema and television appears to be primarily to facilitate the subject, the environment and character actions, the perception of objects, but its greatest function is in the dramatic emphasis of the work and the aesthetization of the psychological atmosphere. The other element that is at least as important as light in films and contributes together to the production of senses and meaning is color. The color again plays a dramatic role in creating the desired feeling through the general form of the image as an element related to the perception of light and through the meanings it calls. Light and color are actively used as an important element in the production point of visual products in terms of transmitting the meaning and emotions designed by the artist in the mind. Today, many local series have begun to appear on the new digital navigation platforms that form the traditional Turkish television broadcasting as well as the infrastructure of the internet. In this study, her director Honur Saylak’s 2018 Puhu TV production personality series has been studied in terms of the relationship between lighting and color design and the establishment of meaning. The "formal analysis" method of Henrich Wölfflin, one of the qualitative research methods as the method of the research, was determined. In the theoretical part of the study, 14 scenes were selected as a sample of the series, which has a total of 12 sections, in the context of the analysis of how the lighting and color design described in the television story were esthetized. The study found that a lighting design similar to the use of light used in the Baroque period painting was implemented. The color was visualized in the common structure with the form of color that appeared during the phovism period.  When looking at the scenes in the series, colors such as blue, red, yellow and green that characterize certain emotional and psychological conditions have come to the forefront in the character's press. In the series of colors that characterize the psychological conditions in question, it has been shown that the scene is reflected again in the same continuity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini