Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 19
Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının “enerji” Kavramına İlişkin Bilişsel Yapılarının ve Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Adıyaman University Journal of Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Yaşamsal faaliyetlerle doğrudan ilişkili kavramlardan biri olan “Enerji” kavramı, artan teknoloji, sanayileşme ve nüfus ile beraber gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Bu nedenle, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim programlarında öğrenilen "Enerji" kavramı, hem soyut hem de disiplinler arası bir kavram olduğu için fen eğitiminde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının “Enerji” kavramına ilişkin bilişsel yapılarını ortaya koymak ve kavram yanılgılarını belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya, 2018-2019 öğretim yılında bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliğinin üçüncü ve dördüncü sınıfında öğrenim gören 95 öğretmen adayı katılmıştır. Veriler, kelime ilişkilendirme testi (KİT) ve çizme-yazma tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veriler, içerik analizi yapılarak kategorilerine ayrılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının “Enerji” kavramı konusundaki bilişsel yapılarını açıklayan model Vue programı ile hazırlanmıştır. Analiz sonucunda, öğretmen adaylarının “Enerji” kavramı ile ilgili kavramsal yapılarının analizinde kelime ilişkilendirme testinden 7 kategori oluşturulmuştur. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının bilişsel yapılarının “Enerji türleri”,“Enerji kavramını çağrıştıran bilimsel terimler” ve “Enerji kaynakları” kategorilerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada elde edilen verilerde öğretmen adaylarının “Enerji” kavramı konusunda kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmen adaylarında tespit edilen, kavram yanılgılarının bazıları; “Potansiyel, kinetik ve mekanik olmak üzere 3 çeşit enerji türü vardır.”,“Sadece canlıların enerjisi vardır.” şeklindedir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Cognitive Structures and Misconceptions Of Pre-service Science Teachers’ Regarding The Concept Of "energy"
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of energy, which is one of the concepts directly related to vital activities, increases importance day by day with the increasing technology, industrialization and population. For this reason, the concept of energy learned in primary, secondary and higher education programs has a privileged place in science education since it is both an abstract and interdisciplinary concept.The aim of this study is to reveal the cognitive structures and to determine misconceptions of pre-service teachers related to the concept of energy. Qualitative research method was used in the study.The research was carried out with 95 pre-service teachers studying in the 3th and 4th grade of the faculty of education, science education program of a public university in 2018-2019. Word association test and drawing-writing technique were used to collect data.The data are categorized according to content analysis. The model of the pre-service teachers' cognitive structures on the concept of energy was prepared with the Vue program. Results shows that 7 categories were created from the word association test in the conceptual structures of pre-service science teachers regarding the concept of energy. In this context, it has been determined that the cognitive structures of pre-service science teachers are concentrated in the "Energy types", “Scientific terms that evoke the concept of energy” and "Energy sources" categories. In addition, with the data obtained in the study, it was determined that pre-service teachers had misconceptions about the concept of energy. Some of the misconceptions detected in pre-service science teachers are; There are three types of energy: potential, kinetic and mechanical, Only living things have energy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Adıyaman University Journal of Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 867
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini